072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Alaptarea la san in timpul unui puseu de crestere

Puseele de creste sunt etape esentiale ale maturizarii fizice si reprezinta repere de dezvoltare. Ele sunt inevitabile la fiecare copil. Totusi, mamele care alapteaza devin adesea ingrijorate ca nu mai au suficient lapte in aceste perioade. Poate, intr-adevar, sa te deruteze faptul ca ai un copil care este hranit si doarme bine si apoi, dintr-o data, tiparele se schimba si copilul incepe sa manance toata ziua si sa fie nervos.

Cum poti distinge intre un adevarat puseu de crestere si o scadere a cantitatii de lapte? Inainte sa te ingrijorezi, este important sa stii exact ce este normal in aceste etape ale vietii bebelusului.

La ce trebuie sa te astepti in aceasta etapa

In timpul unui puseu de crestere, un bebelus incepe brusc sa manance mai frecvent, poate pe o durata mai lunga decat a facut-o inainte si poate fi foarte agitat. Tiparele lui de somn pot deveni, de asemenea, inegale si intermitente (dormind mai mult sau deloc). In general, puseele principale de crestere apar la 2, 3 si 6 saptamani, apoi la 3 si 6 luni. Bineinteles, vor fi alte momente cand vei observa pusee de crestere, caci acestea continua pana in perioada adolescentei.

Multe mame se intreaba daca bebelusul cere mai mult de mancare pentru ca le e foame cu adevarat sau doar pentru ca vor sa se alinte la san.

Daca ai senzatia ca s-a hranit bine (inghite cu zgomot, sanul ti-e moale dupa masa dupa ce ai inceput cu un san plin si greu, copilul pare relaxat), iata ce trebuie sa faci:
- pune-l inapoi la san, preferabil la acelasi san la care tocmai a stat. Poate copilul a atipit inainte sa termine de mancat. Uneori, mai dureaza inca vreo 5 minute ca bebelusul sa fie pe deplin satisfacut:
- du-l la plimbare. Daca esti convinsa ca l-ai hranit suficient, plimbati-va un pic. Uneori, bebelusilor le este greu sa se linisteasca ai, cand incep sa se agite, mamele cred ca le este foame. Cel mai bun test este sa vezi ce se intampla cand il pui in carut sau in sling si mergeti afara. Daca adoarme imediat (cei mai multi bebelusi fac asta cand dau cu nasucul de aerul proaspat), nu ii este foame. Daca tipa in continuare, ii este foame.

Probleme pe care le intampina mama in aceasta etapa

Mamele sunt adesea nelinistite cand bebelusii cer de mancare des si sunt agitati, crezand ca au putin lapte. Poti sa distingi un puseu de crestere de cantitatea insuficienta de lapte dupa durata evenimentului. Puseele de crestere sunt temporare, terminandu-se la fel de repede cum au inceput. Lipsa laptelui dureaza si este nevoie de masuri pentru a trece peste.

Fii atenta la indiciile pe care ti el copilul. Alapteaza-l frecvent. Daca sanii sunt mai moi si nu la fel de plini cum sunt de obicei, este normal. Sanii moi nu echivaleaza cu pierderea rezervei de lapte. Daca bebelusul mananca des, el iti invata corpul sa produca mai mult lapte. Corpul tau va raspunde in consecinta. Daca rezerva ramane la cote mici, ia masuri pentru a o creste.

Probleme pe care le intampina copilul in aceasta etapa

Agitatia este prima dintre ele. Raspunsul instinctiv al mamei este sa-l alapteze, pentru ca stie ca acesta va avea un efect calmant. Daca bebelusul este hranit mai des, agitatia poate disparea. In plus, daca tiparele de somn sunt sparte, bebelusul nu se poate relaxa, pentru ca este epuizat. Pare un ciclu fara capat, dar stai calma si incearca sa-i dai copilului tot ce-i trebuie.

Sa trezesti sau nu bebelusul din somn?

Bebelusul tau poate dormi mult in timpul puseului de crestere si acest lucru este normal. Nu este recomandat sa trezesti un copil in aceasta perioada pentru a-l hrani. Trupusorul lui munceste din greu. Daca doarme, lasa-l sa doarma.

Puseele de crestere pot fi frustrante si epuizante, dar nu uita ca sunt temporare si esentiale.

14.06.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro