072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Sa se uite copilul la televizor?

Vrei sa stimulezi creierul copilului? Inchide televizorul si aplicatiile de pe mobil sau tableta!

Folosesti televizorul pe post de bona? Stim ca este greu a fi parinte si cu totii avem nevoie sa ne rupem de provocarea de a creste copii mici. Folosirea televizorului pentru a 'scapa' un pic de copil nu este un lucru cu care ne mandrim, dar care se intampla, fiind cea mai usoara modalitate de a 'cumpara' putin timp liber.

Gasirea unui echilibru este cheia. Evident, ceva timp petrecut in fata ecranului nu-i va face niciun rau copilului. Cel mic poate invata alfabetul, poate afla cum traiesc animalele si poate asculta muzica.

Dar nu uita ca fiecare minut care este consumat in acest fel este unul in care copilul nu exploreaza lumea din jur cu simturile lor. Cand televizorul incepe sa interfereze cu abilitatea copilului de a explora lumea, atunci avem o problema. Conform Academiei Americane de Pediatrie, prea mult stat la televizor intarzie vorbirea, inhiba dorinta de joaca si scade interactiunea dintre parinte si copil. Interactiunea cu tine este cea care construieste creierul copilului. Tocmai de aceea nu este recomandat televizorul sub varsta de 2 ani.

Cat despre digital media, exista cateva programe interactive care cresc potentialul de invatare, dar niciunul nu este recomandat copiilor sub 2 ani. Si niciunul nu a demonstrat ca face copiii mai destepti sau ca-i pregateste de scoala. Exista chiar studii care spun ca DVD-urile si filmele educationale intarzie dezvoltarea limbajului. Dar, din moment de majoritatea copiilor folosesc aplicatii educationale, poate este nevoie de ceva mai mute studii in domeniu.

Ca in cazul majoritatii lucrurilor din viata noastra, totul se reduce la gasirea echilibrului intre calitate si cantitate. Nu uita insa ca primii doi ani de viata sunt considerati esentiali pentru dezvoltarea creierului. Televizorul sau alte dispozitive media electronice pot bloca toate activitatile care incurajeaza invatarea si o dezvoltare fizica si psihica sanatoase. La varste mai mari, copiii care stau prea mult la televizor sau pe calculator nu mai fac sport, nu mai citesc, nu-si fac temele, nu se joaca, nu interactioneaza cu nimeni. Peste patru ore pe zi in fata ecranului sunt asociate la copii cu obezitatea.

Iata cateva sugestii utile:
- daca iti lasi copilul sa interactioneze cu ecranul, afla la ce se uita; alege cu atentie programele, in functie de varsta, fara sunete prea puternice sau culori prea stimulante,
- nu transforma televizorul in gradinita, caci desenele nu-l pregatesc pe copil pentru viata; copilul trebuie sa citeasca, sa coloreze, sa vorbeasca, sa fie expus lumii,
- cand copiii cresc, tine media departe de camera lor, caci nu vei mai putea controla ceea ce fac,
- invata-ti copilul sa te intrebe daca pot sa se uite la televizor sau sa se joace pe tableta,
- uita-te la ceas: stabileste un orar si tine-te de el.

13.06.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro