072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ajuta-ti bebelusul sa fie mai destept

Acum cateva generatii nu se gandea nimeni la creierul bebelusului. Se stia cate ceva despre reflexe, cum ar fi cel de alimentare care il face sa intoarca capul cand este mangaiat pe obraz. Dar, in mare parte, parintii si pediatrii considerau creierul copilasului nou-nascut un fel de tabla pe care experienta isi va scrie faptele.

Cu cat studiem insa mai mult copiii mici, cu atat ne dam seama ca simturile si creierul lor sunt extrem de active, chiar la varste foarte mici. Ne putem da seama de personalitatea lor inca din etapele tarzii ale sarcinii. Intreaba orice mama si-ti va spune daca are un copil cuminte sau nu, dupa tumbele din burtica.

Exista si semne evidente ale evolutiei creierului, altele sunt mai subtile. Nu trebuie sa fii specialist si sa ai la indemana aparatura sofisticata, ci doar de niste chei, un pic de machiaj si rabdare.

Iti propunem cateva activitati pe care le poti face pentru a vedea modurile incredibile in care micutul poate sa-si foloseasca creierul pentru a face fata provocarilor timpurii ale vietii.

Varsta: Nou-nascut

Cu mult inainte ca bebelusul sa poata vorbi, expresiile lui faciale si reactiile fizice iti spun multe despre personalitatea lui si simtul lui tot mai acut de recunoastere. Limbajul corpului traduce temperamentul, adica stilul personal si sensibilitatile lui. De exemplu, toti bebelusii plang, insa unii o fac pe durate mai lungi de timp. Daca-i intelegi temperamentul, vei putea sa-l ingrijesti mai bine: daca stii ca e sensibil, il feresti de excesul de stimulare.

Tine bebelusul cu mana stanga sub corp si cu drapta tine-i capul. Striga-l incet pe nume. Uita-te la muschii fetei si la expresia lui. Se va tensiona un pic, isi va arcui spatele sau va scoate balute, toate fiind semne ca este suprastimulat. Redu stimulii din jur. Fa lumina mai mica. Inchid etelevizorul. Coboara-ti vocea si mai striga-l o data pe nume. Isi va intoarce capul inspre tine. Este o actiune reflexa. Apare chiar si pe intuneric, ceea ce ne spune ca intoarcerea nu este doar un simplu mod de a localiza sursa sunetului cu ochii. Daca esti atenta, vei vedea ca micutii se misca diefrit de copiii mai mari. In loc sa raspunda imediat, bebelusul asteapta cateva secunde si se intoarce foarte incet.

Daca cel mic se simte confortabil, vorbeste-i in continuare incet. Spune-i cat este de destept si frumos. Impresioneaza-l cu informatia ca are un creier care i se va dubla in marime in doar un an si apoi inca o data pana la varsta de 6 ani.


In timp ce-i vorbesti, uita-te in ochii lui. Se opreste din uitat imprejur si se focalizeaza pe fata ta? (Daca n-o face, nu te impacienta. Poate e obosit. Incearca in alta zi.) Muta-ti fata inspre stanga lui cand ii vorbesti si probabil te va urmari cu privirea. Aceasta este o realizare importanta. Cercetatorii au demonstrat ca un copil de doar 2 zile se uita la fata mamei mai mult si diferit fata de cum se uita la fetele altor femei. Intr-o asa scurta perioada de timp, dragul de el te cunoaste foarte bine deja.

 

06.06.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro