072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum este afectat copilul de schimbarile de ora si de vacante

In acest articol, incercam sa ne ocupam de cateva probleme, si anume:

  1. Isi adapteaza unii bebelusi programul mai usor la schimbari fata de altii?
  2. Schimbarea orei va afecta programul bebelusului?
  3. Va interveni o vacanta in programul normal al copilului?
  4. Este mai usor sa adaptam un copil care bea lapte praf la un nou program fata de unul alaptat la san?
  5. Este in regula sa schimbam uneori programul copilului, adica sa facem o activitate, de exemplu, care este chiar in mjlocul programului lui de somn de dupa-amiaza?

 

In ceea ce priveste prima intrebare, raspunsul esta DA. Cei mai multi copii se vor adapta destul de usor la o rutina impusa de parinte. Dar bebelusii difera intre ei. Cu alte cuvinte, au temperamente diferite, in sensul ca unora le plac schimbarile de rutina, altora nu. Nu toti bebelusii vor urma exact aceeasi rutina, dar toti bebelusii trebuie sa aiba o rutina.

 

Nu uita insa de factorii medicali implicati care-i pot afecta capacitatea lui bebe de a urma o rutina stabilita. De exemplu, bebelusii prematuri, cei care se nasc cu o greutate mai mica si bebelusii cu un reflux gastroesofagian grav dorm mai putin si se hranesc mai des. 

 

  1. Schimbarea orei va afecta programul bebelusului?

 

Probabil. Daca vorbim insa de „castigarea” sau de „pierderea” unei ore, perioada de adaptare este, de obicei, scurta. De exemplu, daca bebelusul se trezeste in mod normal la ora 7 a.m., el se va trezi la 6 a.m. Uneori copilul se readapteaza si revine la program, alteori, va trebui sa te adaptezi tu lui.

 

Poti evita perioada de adaptare la noua ora, daca iti pui copilul la somn cu 10-15 minute mai devreme sau mai tarziu, in functie de perioada din an, timp de o saptamana, inainte de schimbarea orei.

 

Acelasi sfat este valabil cand se calatoreste intr-o zona cu un alt fus orar.

 

Un alt mod de a-ti ajuta bebelusul sa se adapteze unei schimbari majore de acest tip este sa-i dai indicii cand este zi si cand este noapte. Copilul se joaca mult in timpul zilei, iar seara totul se linisteste si se stinge lumina.

 

  1. Va interveni o vacanta in programul normal al copilului?

 

Nu toate vacantele sunt dusmanii programului prestabilit. Daca pleci o saptamana undeva unde este aceeasi ora ca acasa, ai mari sanse sa respecti si somnicurile si sa-i dai mesele la timp si sa va bucurati de lucrurile mici care-i fac lui placere (o baita, o poveste susurata in ureche etc.). Principala problema o constituie adaptarea la spatiul nefamiliar si la locul de somn diferit.

 

Daca insa vacanta voastra implica multa activitate, vizite la muzee, mese tarzii in oras, iar copilul adoarme in carut sau in scaunul de la masina, s-ar putea sa ai probleme la intoarcerea acasa. Ii poate lua de la trei zile pana la o saptamana sa se aclimatizeze. Pana atunci, trebuie sa te astepti la o doza de morocaneala.

 

  1. Este mai usor sa adaptam un copil care bea lapte praf la un nou program fata de unul alaptat la san?

 

Unii doctori spun ca asta este un mit, caci nu este adevarat ca bebelusii hraniti cu lapte praf dorm mai mult sau mai bine.

 

Dar altii spun ca, desi laptele praf si cel de la san au acelasi numar de calorii pe suta de grame, laptele la san este mai usor digerabil si traverseaza mai repede prin sistemul digestiv al copilului. Multi parinti spun ca bebelusii hraniti cu lapte praf au mai putine mese.

 

5. Este in regula sa schimbam uneori programul copilului, adica sa facem o activitate care este chiar in mjlocul programului lui de somn de dupa-amiaza?

 

Expertii spun ca nu este o idee prea buna. Daca bebelusul tau sare peste o ora sau doua din somnul de care are parte in fiecare zi, nu va avea aceeasi dispozitie.

 

Dupa-amiaza si seara voastra vor fi mult mai dificil. Daca sari peste somnul de dimineata, copilul va fi prea obosit si va adormi greu cand vei ajunge acasa. Daca impingi mai tarziu somnul de dupa-amaiza, s-ar putea sa sara cu totul peste el si bebelusul va fi foarte obosit si nervos seara. Tu il cunosti cel mai bine, asa ca poti lua decizia cea mai inteleapta.

 

21.05.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro