072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Alcoolul in sarcina

Femeile trebuie sa fie avertizate ca bautul alcoolului in timpul sarcinii atrage riscul de a face rau creierului copilului nenascut si ca acesta sa aiba malformatii, conform unui raport publicat in luna martie a anului acestuia de Foetal Alcohol Spectrum Disorders Trust, citat de ziarul The Guardian.

Raportul este in masura sa puna paie pe focul unei dezbateri cu vechime privind cantitatea de alcool 'sigura' pentru consum in perioada sarcinii. In Marea Britanie, de exemplu, femeile sunt sfatuite sa evite alcoolul si, daca nu se pot abtine, sa bea doar un pahar, doua de doua ori pe luna.

Nu exista niciun dubiu ca alcoolul, in cantitati mari si chiar moderate, ete periculos. Daca bei doua pahare de vin pe zi, de exemplu, iti pui copilul nenascut riscului de a dezvolta Sindromul Alcoolismului Fetal. In fiecare an, sunt diagnosticate aproximativ 8.000 de cazuri. Daca reduci cantitatea la un pahar de vin in fiecare zi, cresti riscul ca bebelusul sa se nasca cu o greutate mica, ceea ce poate atrage probleme comportamentale sau de dezvoltare ulterioare.

Sub acest nivel insa apare o mare zona gri de unde mai stim cat alcool este sigur. Din nefericire, este dificl sa dam un raspuns precis, pentru ca ar implica studii efectuate pe femei insarcinate care ar trebui sa bea alcool, urmand ca acestea sa fie monitorizate pentru a vedea ce li se intampla copiilor, ceea ce este inadmisibil. De asemenea, este posibil ca riscul individual sa varieze in functie de constitutia genetica a fiecareia.

Cercetatorii danezi au facut insa altceva: au intervievat femeile insarcinate cat alcool au baut, apoi au urmarit evolutia copiilor lor. Cercetarea, publicata anul trecut, conchide ca un consum intre 1 si 8 unitati de alcool (un pahar cu vin cu tarie de 14% contine 2,3 unitati) PE SAPTAMANA nu are un impact evdioent asupra IQ-ului copiilor, asupra capacitatii lor de concentrare sau asupra functiilor creierului. Copiii au fost monitorizati pana la varsta de cinci ani.

Alte studii similare recente au aratat ca un consum de pana la 10,4 unitati de alcool pe saptamana nu creste risculd e avort spontan, de moarte a fatului, de nastere prematura, de greutate mica la nastere sau malformatii congenitale, inclusiv de Sindrom al Alcoolismului Fetal (un termen umbrela pentru malformatii congenitale cauzate de expunerea la alcool a fatului).

Nu stim deci cu siguranta daca putem consuma sau nu alcool cand suntem insarcinate. Mamele multora dintre noi ne-au spus ca au baut cate putin cand erau gravide cu noi si n-au patit nimic. Asa ca suntem tentate sa ne mai bucuram de un pahar, din cand in cand.

14.05.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro