072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Deficienta de iod in timpul sarcinii duce la rezultate slabe la invatatura ale copiilor

Mamele care au o deficienta medie de iod sunt mai predispuse sa aiba copii care sa aiba probleme cu ortografia, gramatica si cititul, conform unui nou studiu din Australia, Universitatea Tasmania din Sandy Bay, citat de Reuters.

Deficienta severa de iod in timpul sarcinii este cunoscuta pentru faptul ca da nastere la dizabilitati mentale severe, dar cercetatorii au examinat rezultatele la teste ale copiilor de noua ani ale caror mame au avut doar o mica lipsa de iod in timpul sarcinii. Concluzia: copiii respectivi au avut rezultate cu 6 pana la 10 procente mai scazute decat cei ai caror mame au avut nivelul corespunzator de iod.

In timpul primelor saptamani ale vietii sale intrauterine, organismul fetusului nu isi poate fabrica hormonii spontan, deci cei ai viitoarei mamici trebuie sa functioneze la maximum. Spre luna a 5-a, fetusul dobandeste o anumita autonomie, dar, pentru a-si sintetiza hormonii, are mereu nevoie de iod pe care mama lui i-l furnizeaza prin placenta.

De-a lungul vietii, toata lumea are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, dar este esential ca femeile gravide sa obtina o cantitate suficienta din acest element, pentru a sprijini dezvoltarea creierului copiilor lor.

Cercetarile din trecut au aratat ca gravidele cu lipsa severa de iod au dat nastere unor copii cu probleme motorii, cognitive si auditive.

Principala sursa de iod este laptele, dar poate fi gasit si in unele sortimente de peste, in legume si in sarea iodata. O cana de lapte degresat poate contine cam 56 micrograme de iod, iar o portie de cod – 99 de mcg.

In cadrul studiului australian, s-au folosit datele a 228 de gravide paciente la The Royal Hospital in tasmania, intre 1999 si 2001 si copiii nascuti in aceasta perioada. Cercetatorii au comparat rezultatele la examene ale copiilor acestor femei al caror nivel de iod in urina s-a situat sub 150 mcg (usoara deficienta) in timpul sarcinii cu cele ale copiilor femeilor cu niveluri de iod peste 150 mcg (suficient).

Copiii din prima categorie au avut, dupa cum am spus, rezultate mai slabe. Conducatoarea studiului, Dr. Hynes, a declarat ca defieinta de iod poate avea un impact asupra cailor aduitorii ale copiilor care duc spre creier, ceea ce le afecteaza capacitatea de a procesa ce aud.

Deocamdata insa avem de-a face cu o simpla teorie, caci nu s-a putut demonstra decat o asociere intre deficienta de iod si rezultatele mai slabe la invatatura.

10.05.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro