072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ai cumva un copil favorit?

Inainte sa nasc al doilea copil, ma gandeam cu ingrijorare la faptul ca nu-l voi putea iubi la feld e mult ca pe primul. Nu-mi puteam imagina cum voi avea timp sa-i sarut fiecare milimetru de piele, sa alerg prin magazine pentru a-i cumpara jucaria favorita sau sa-mi impart lacrimile de dor.

 

Apoi a venit si el. O vreme, rudele m-au tot urmarit, sa nu cumva sa-l uit prin vreun colt al casei, in timp ce ma ocupam de primul nascut. Cand a mai crescut si el si spart borcanele de dulceata cu toata lumea de fata, am auzit numai rasuflari usurate: „E rau, pentru ca-l alinti”. Dadeam bine, deci.

 

Sincera sa fiu, ma lupt zilnic sa nu favorizez un copil in fata celuilalt. Sa nu-i spun unui ca-l iubesc si sa-l tin prea mult in brate cand celalalt se joaca, pentru a nu-l supara. Stiu ca felul in care ii tratez ii va afecta pe viata si incerc sa mentin un echilibru.

 

Dar este greu. Nu pentru ca nu-i iubesc enorm pe amandoi, ci pentru ac este extrem de greu sa fac aceleasi lucruri pentru amandoi, in acelasi timp si la acelasi ivel de intensitate.

 

Un sondaj recent efectuat de parenting.com in randul a peste 1.000 de cititoare a relevat faptul ca peste o patrime dintre mame au un copil favorit sau simt ca trebuie sa favorizeze un copil.

 

Sigur,s entimentele astea nu ne fac sa en simtim Parintele Anului, dar emotiile de acest fel sunt normale, spune un specialist in pediatrie, Bonnie Harris, citat de parenting.com.

 

„Este normal sa te simti mai atasata de un copil, mai ales daca acesta vine mai mult in intampinarea ta”, spune ea. „Poate este mai afectuos decat fratii lui sau are pasiuni comune cu ale tale sau este, pur si simplu, mai usor de crescut si te face sa te simti ca un parinte grozav”.

 

Nu te simti vinovata, dar nici nu-ti trambita preferinta. Situatia devine o problema in masura in care ai o atitudine de respingere fata de ceilalti copii, de genul „De ce nu te porti si tu ca fratele tau?”.

 

Sondajul mentionat mai sus a scos la iveala si un alt secret „murdar”: peste 35% dintre mame isi dorec ca pruncii lor sa semene mai mult cu cei ai altora. Cel mai adesea, ne dorim sa fie mai cuminte, mai talentat, mai destept, mai bine coordonat. Si asta pentru ca, de obicei, ii vedem pe copii ca pe o reflexie a noastra si, daca ei gresesc intr-un departament, ne simtim noi vinovate.

 

Da, copilului i-ar fi mai usor sa se adapteze grupului (cand intra la scoala, de exemplu) daca este un atlet bun. Dar, daca nu-l poti convinge sa faca sport, nu-l chinui.

 

Voi ce credeti?

09.05.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro