072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Consumul de cafeina in timpul sarcinii si somnul agitat al copiilor

Un studiu efectuat la Universitatea Federala din Pelotas, Brazilia, a incercat sa afle daca exista vreo legatura intre consumul de cafeina in timpul sarcinii si al alaptarii al san si trezirile nocturne din somn al bebelusilor la varsta de trei luni.

 

Cafeaua si bauturile cafeinizate se consuma in timpul sarcinii, sa nu ne ascundem dupa deget. La adulti, cafeina poate interfera cu somnul linistit, ducand adesea la insomnii. Copiii mici se trezesc si ei de multe ori pe noapte. Exista vreo legatura intre cele doua evenimente?

 

Cercetatorii brazilieni au intervievat mamele tuturor copiilor care s-au nascut in Pelotas, Brazilia, in anul 2004. Mamele au fost abordate imediat dupa nastere si la trei luni dupa aceasta, pentru a se obtine informatii privind consumul de cafeina si caracteristici sociodemografice, reproductive si comportamentale. S-a luat, ca baza de comparatie, rezultatul unui studiu anterior privind somnul bebelusilor, iar definitia data trezirilor nocturne a fost „episod in care bebelusul se trezeste noaptea si ii trezeste si pe parinti”.

 

Au fost implicati 885 din cei 4231 de copii nascuti in 2004. toate mamele, cu exceptia uneia, au consumat cafeina in sarcina. Aproape 20% dintre ele au consumat peste 300 mg/zi si 14,3% dintre mame s-au incadrat in aceasta categorie la trei luni dupa nastere. 13,8% dintre bebelusi au avut peste 3 treziri pe noapte.

 

Concluzia ar fi ca nu exista consecinte reale ale consumului de cafeina in timpul sarcinii si alaptarii asupra somnului copiilor de trei luni de zile.

 

Dealtfel, daca stam sa analizam la rece, in primele lunid e sarcina, din cauza schimbarilor hormonale, multe dintre noi nu suporta nici mirosul de cafea, daramite sa o si bea. Apetitul pentru cafea revine in trimestrul doi de sarcina, odata cu scaderea sensibilitatii olfactive.

 

In aceasta perioada femeile pot bea fara niciun fel de probleme cafea care sa contina echivalentul a 200 de miligrame de cafeina.  

 

Fii atenta insa si la cafeina ascunsa din diverse bauturi:

- o cana medie de cafea instant inseamna 100 de miligrame de cafeina,
- o cana medie de cafea la filtru inseamna 140 de miligrame de cafeina,
- un cappuccino cu lapte are 140 de miligrame de cafeina.

 

08.05.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro