072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Vorbeste bland cu copilul

Copilul are nevoie de blandete si respect. Copilul invata ce e respectul fiind respectat. Trebuie insa sa stie ca lumea adultilor are propriile reguli si asteptari.

 

Un copil copiaza modul de exprimare al adultilor din jur. Daca strigi, urlii sau tipi, asa va face si el. Maria Montessori a demonstrat ca este important ca adultul sa reprezinte un model comportamental de urmat mai ales in primii sase ani de viata ai copiilor, caci, in acest timp, mintea lor functioneaza ca un burete, absorbind totul fara a judeca, fara bariere critice si fara efort. Este deci important cum vorbesti cu copilul tau, dar si cum te vede el ca vorbesti cu altii.

 

  1. Pune-te in locul lui. Cum ai reactiona daca cineva ti-ar vorbi asa? Copilul raspunde cel mai bine unei atitudini blande si rabdatoare. Gandeste-te ca incearca si el sa-si gaseasca locul in lumea care este prea mare pentru el.
  2. Cand intalnesti prima oara un copil, incearca sa te pui in genunchi sa fii la nivelul lui, pentru a avea contact vizual, dar nu te apropia prea tare. Copiii au nevoie de timp si spatiu pentru a decide daca le place sau nu un adult, iar tu nu vrei sa-i sperii sau sa-i indepartezi de tine.
  3. Striga copilul pe nume si fa un efort sa-ti amintesti numele lui. Asta daca vorbimd e copilul unei cunostinte.
  4. Foloseste un ton bland, chiar daca copilul a gresit.
  5. Nu uita ca acuma crestem generatia care va avea grija de noi la pensie. Daca nu suntem buni cu ei, cum vor invata oare ce inseamna acest sentiment?

 

Copiii incep prin a-si iubi parintii; pe masura ce cresc incep sa ii judece; uneori, ii iarta. - Oscar Wilde

19.04.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro