072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Daca mananca mai des, copiii se ingrasa mai putin

Este concluzia surprinzatoare a unui nou studiu efectuat in cazul copiilor: micutii care mananca mai des in timpul unei zile sunt mai putin predispusi sa devina supraponderali fata de copiii care mananca traditionalele trei mese.

Analizand 11 studii anterioare,  cercetatorii greci au descoperit ca, per total, copiii, in special baietii, care mananca mai mult de trei ori pe zi cantaresc mai putin decat cei care au trei mese si atat. Si sunt cu 22% mai putin predispusi sa devina supraponderali sau obezi.

Concluziile, incluse in editia de aprilie si mai a revistei Pediatrics, confirma teoria ca mesele mai mici si mai dese ajuta la controlul greutatii.

Partea neplacuta este ca aceste concluzii nu demonstreaza cauza si efectul precizeaza Alison Field, profesor de pediatrie la Scoala Medicala Harvard si sef de comisie stiintifica la Boston Children's Hospital.

Field, care nu a participat la cercetare, spune ca principala problema a celor 11 studii citate este ca acestea s-au desfasurat intr-un timp limitat. Este astfel imposibil sa stim daca obiceiurile alimentare ale copiilor au fost instalate inainte sau dupa castigul in greutate. Unii copii au inceput sa manance mai putin des dupa ce s-au ingrasat.

Field continua, spunand ca este nevoie de studii mai lungi, pentru a sti ce s-a dezvoltat mai intai: obiceiul sau greutatea. Si chiar si atunci poate fi greu de stabilit daca este cu adevarat importanta frecventa consumului de mancare.

"Oamenii care mananca mai des pot avea optiuni alimentare diferite de cei care mananca mai rar", spune ea. "ESte cumva vorba despre frecventa sau Nutritionista Connie Diekman este de acord cu faptul ca acest studiu nu ofera toate datele necesare, dar subliniaza ca legatura dintre mesele mici si dese si controlul greutatii este una reala.

Studiul citat a fost efectuat de Panagiota Kaisari si colegii sai la Universitatea din Atena si a pus cap la cap rezultatele a 11 studii care au implicat aproape 19.000 de copii cu varste intre 2 si 19 ani. Studiile au comparat greutatea copiilor care mancau doar trei mese pe zi cu a celor care alegeau mai multe mese. Unele studii includeau gustarile ca masa, altele, nu.

Combinand toate concluziile, cercetatorii au conchis ca micutii care mananca mai des sunt mai putin predisusi la supraponderalitate. La o privire mai atenta, concluzia pare sa stea in picioare numai in cazul baietilor, nu si al fetelor.

Ce este clar, dupa Fielding, este ca secretul consta in ceea ce mananca copilul si numarul total de calorii pe care-l consuma. "Daca mananci des, dar mancare tip fast food, acesta, in mod evident, nu este un lucru bun", spune ea.

Si, daca copilul tau mananca acum trei mese consistente, studiul de fata nu te invata sa adaugi si gustari. Nu mai vrei sa adaugi si alte calorii la ceea ce copilul a mancat deja.

12.04.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro