072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

STUDIU: Multi parinti introduc prea repede mancarea solida

Recomandarea pediatrilor este ca mamele sa alapteze exclusiv pana la sase luni din viata bebelusului. De ce exista insa atatia parinti care se grabesc sa le dea copiilor lor mancare solida mai devreme? Pediatrics a intervievat peste 1.300 de mame din Statele Unite pentru a gasi un raspuns.

Aproape 93% dintre mame au introdus mancarea solida inainte de sase luni, peste 40% facand acest lucru inainte chiar de varsta de patru luni. Cel mai des invocat motiv a fost acela ca “bebelusul meu era suficient de mare pentru a manca solide” (88,9 %), urmat de “Bebelusul meu parea infometat cea mai mare parte a timpului” (71,4 %); “Bebelul meu poftea dupa ce mancam eu sau isi arata interesul fata de mancarea solida” (66,8%); Am vrut sa-i mai dau copilului meu si altceva in afara de lapte de la san si lapte formula(64,8 %); si L-am ajutat pe copil sa doarma mai mult noaptea(46,4%). Cele care alaptau exclusiv la san s-au dovedit a fi mai putin predispuse la a introduce prea repede solidele.

Din toate astea rezulta ca mamele nu inteleg mesajul ca trebuie sa astepte. Sau poate medicul de familie, principala sursa de informatie a proaspetilor parinti, nu reuseste se le inculce informatiile asa cum trebuie. 55,5% dintre respondentii la sondaj au spus ca au introdus solidele la recomandarea unui doctor sau a unei asistente. 

Pediatrii trebuie sa petreaca mai mult ajutandu-le pe mame sa inteleaga ca un sugar care plange sau este agitat nu este neaparat si infometat si ca bebelusii nu sunt pregatiti, absolut deloc inainte de varsta de patru luni, cand nu-si pot tine capul si gatul cum trebuie, sa primeasca mancare solida.

Expertii sunt de parere ca introducerea prea rapida a mancarii solide poate duce la aparitia unor probleme: durata scurtata a alaptarii la san, riscul aparitiei obezitatii, a diabetului sau a diverselor eczeme.

Avand in vedere cele mai sus enuntate, apar doua intrebari: Cand pot sa incep diversificarea? si Cand pot introduce laptele de vaca?

Sa raspundem pe rand.

Cand pot incepe diversificarea?

Desi in trecut aprintilor li se spunea sa inceapa cat mai devreme, pediatrii recomanda, in ultima vreme, sa se astepte dupa varsta de 4-6 luni. De ce? Pentru ca mancarea solida introdusa mai devreme creste riscul ca sugarul sa dezvolte alergii alimentare.

Apa si alte mancaruri sunt, de obicei, redundante in primele sase luni din viata unui copil. Laptele de san sau cel formula le ofera copiilor toate elementele nutritive necesare. Deocamdata. Sucul este inutil in dieta unui copil.

Uita-te dupa semnele pe care ti le da copilul ca este gata sa manance solide, cu ar fi acela ca-si tine bine capul, ca nu mai scoate cu limba tot ce-i bagi in gura si ca pare interesat de ce e in farfuria ta. Incepe intotdeauna cu cereale specifice (cele de orez sunt perfecte pentru a fi introduse la inceput, dar pot constipa), inainte de fructe sau legume. Nu adauga cereale in laptele din biberon daca doctorul nu-ti spune sa faci asta: exista pericolul de ince sau de obezitate.

Nu adormi copilul cu biberonul, caci exista riscul dezvoltarii ulterioare a cariilor.

Cand pot sa bag laptele de vaca?

Copiii mici sub un an au nevoie de elementele nutritive din laptele de san sau din cel formula. Dupa 1 an, poti sa-i dai un pic de lapte de vaca, dar nu degresat sau cu doar 2% grasime. Copiii au nevoie de grasimi pentru crestere si dezvoltarea creierului. La varsta de 1 an, copilul tau ar trebui sa manance o varietate de alimente si doar 2-3 canute (480-720 mililitri) de lapte pe zi.

Tu cand i-ai dat copilului tau alimente solide pentru prima data? Care a fost motivul alegerii varstei respective?

27.03.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro