072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum ii afecteaza pe copii schimbarea orei si ce trebuie sa facem?

Da, a venit primavara, ne asteptam sa vina si vremea buna, sa stam mai mult pe afara, insa se schimba si ora. In traducere libera, inseamna ca dormim mai putin, ni se taie o  ora de somn, ceea ce nu este insa neaparat un lucru rau.

 Pentru cine este benefica schimbarea? Pentru cei care se trezesc dimineata.

Dintre cele 2 schimbari din an, aceasta are parte de cea mai putina atentie, pentru ca ne efecteaza cel mai putin. Desi se pierde o ora, efectele asupra copiilor sunt benefice, mai ales pentru cei care se dau jos din patut si-si incep ziua foarte de dimineata.

 Ce trebuie sa faci? Nu mare lucru. Nu trebuie mare pregatire pentru aceasta schimbare. De obicei, pot aparea mici probleme la ora de trezire si acestea se rezolva cel mai usor. Mai bine zis sunt in favoarea parintilor.

Bebelusii sau copiii mici care dorm de 2 ori ziua si se trezesc intre 5.30 si 6.30 se vor trezi acum la 6.30-7.30. In cazul somnurilor de zi, le poti decala cu 15 min/pe zi (pune-l la culcare cu 15 mai devreme, asta pe ora veche) si modifici o zi da ,una nu. Intr-o saptamana, gata cu tranzitia.

In cazul bebelusilor care dorm deja pana mai tarziu (adica daca se trezeau la 7 , acum se vor trezi la 8), pentru inceput, schimba cu o ora mai tarziu ora de somn si modifica si ora de trezire, cu cate 15 minute in fiecare zi. In maximum o saptamana, somnul va reveni la ora veche, pe masura ce ora de trezire se va muta si ea mai devreme (trezire pentru gradi sau pentru alte activitati).

Indiferent din ce categorie face parte copilului tau, culca-l seara dupa semnele de somn, care vor depinde de calitatea si cantitatea somnului  din timpul zilei. Daca vezi ca cel mic nu face fata si pare obosit, poti stabili o ora de culcare mai devreme decat de obicei. Fii flexibila si urmareste-i atenta semnele lui de somn.

A, si sa nu uit (ca paranteza): e important sa facem diferenta intre semne de somn si semne de oboseala. Cand ii este somn, copilul se freaca la ochi, isi trage de urechi, se uita fix si casca. Daca este obosit, copilul maraie, este morocanos si poate chiar si sa planga. Daca il pui la culcare si apar semne de oboseala, inseamna ca ai ratat momentul potrivit. Nu-i nici o problema, si maine este o zi, insa fii atenta sa nu acumuleze oboseala si sa te asiguri ca are parte de somnul necesar.

Pana una alta, o primavara frumoasa si mai multa distractie afara, ca, de acum, se intuneca mai tarziu si mai se face si vremea frumoasaJ

26.03.2013, Expert: Mona Ciurezu, consultant specialist somnul copilului 0-4 ani, Bebedoarme.ro