072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Este un copil de ajuns?

Pentru a raspunde la intrebarea asta, am vorbit cu Sofia:

''Sotul meu si cu mine am decis sa avem un singur copil cu mult inainte sa se nasca Luca. Am incercat cativa ani la rand sa raman insarcinata si , cand s-a intamplat, in cele din urma, am simtit ca l-am luat pe Dumnezeu de un picior. Si mi-a fost de ajuns. I-am linistit si pe parintii nostri care vroiau vreo 10 nepoti, eu mi-am vandut hainele de gravida, iar sotul a dat repede cautare pe Google pentru a vedea ce optiuni avem privind contraceptia permananeta.

Dar, intr-o dimineata, sortam hainutele albastre ale lui Luca si am realizat brusc ca nu voi sorta niciodata hainute roz. Ani la randul imi imaginasem ca voi fi mama de fetita. Nu eram dezamagita ca aveam un baiat, dar, cand m-a intrebat o colega noua daca o sa mai fac copii, vocea mi-a tremurat cand am zis NU.

Apoi, o mamica in parc m-a intrebat ce ma voi face daca i se intampla ceva lui Luca si eu nu mai am alti copii. Dar chiar trebuie sa facem copii pentru linistea noastra sufleteasca, m-am intrebat. Dar cateva nopti mai tarziu i-am spus sotului sa amane operatia de vasectomie. Si am mai facut o fetita, pe Alexia".

Este normal sa te intrebi daca iei decizia corecta, indiferent daca alegi sa ai un copil sau mai multi.

Elena a decis ca un copil este suficient pentru ea, ca asa poate sa-si echilibreze foarte bine viata de familie si cea profesionala, fara a se pierde pe ea sau relatia cu sotul. Tot ea spune ca banii sunt o importanta bariera, caci se gandeste la hainute, jucarii, taxa de gradinita, cercurile la care este inscris copilul si la multe altele.

Si Elena, si Sofia au trebuit sa se intrebe:

  • Putem face fata emotional si fizic unui nou copil?
  • Cum en vom descurca cu inca un copil si job-urile noastre?
  • Unde vrem sa ne aflam peste 3 ani? Dar in 5?
  • Cum ne va afecta finantele un alt copil? Dar casatoria?
  • Daca mai asteptam ceva, ne va pune varsta piedici?

 

 Exista si presiuni sociale si emotionale. Daca prietenii tai au al doilea si al treilea copil, poti sa te simti pe dinafara cu unul singur. Poate sotul tau vrea unul in plus, iar tu nu.

 

Uneori viata nu-ti da nicio sansa de a decide. Larisa a vrut mereu patru copii, dar Irina i s-a nascut cu sindromul Down si uterul i-a fost iremediabil distrus de un fibrom, asa ca a trebuit sa se opreasca.

Presiunea de a face al doilea copil este adesea mai mare decat in cazul primului copil. Dar nu uita ca nu prietenii, familia sau strainii vor avea grija de acest al doilea copil pana cand ajunge la maturitate.

Daca simti presiune din partea persoanei respective si-ti pasa, inseamna ca ii apreciezi punctul de vedere. Odata ce intelegi asta, poti sa-i raspunzi calma ca-i multumesti pentru sfat, dar acesta nu este pentru tine.

Ce faci insa daca copilul unic iti mai cere un fratior sau o surioara? Nu negocia, ci raspudne-i sincer ce ati hotarat. "Ne-am decis ca marimea familiei noastre este foarte buna acum. Sunt tot felul de familii, iar a noastra este compusa din mine, tine si tati".

Daca copilul e mai mare, ii poti prezenta avantajele de a fi copil unic. Poti sa-l intrebi de ce vrea neaparat un frate. Poate isi doreste, de fapt, un pat suprapus.

22.03.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro