072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

3 propozitii magice pe care sa le foloseasca parintii

Iti dai seama foarte usor cand cineva vorbeste “neadecvat” cu propriul copil. Parca ti se strange inima un pic. Si stii ca esti judecata cu atat mai aspru, daca „judecatorul” nu are copii.

Cu toate gresim. Daca ne-ar urmari paparazzi, probabil ca ne-ar surprinde de nenumarate ori spunand tampenii pe care copilul nu ar trebui sa le auda.

Nu e intotdeauna usor sa stii ce sa spui. Este si mai greu atunci cand vorbesti cu persoanele a caror viata o influentezi in cea mai mare masura (unde mai pui ca si toti oamenii din supermarket stau cu ochii pe tine). Prietena ta iti da o sugestie, pe net gasesti altceva, in nu-stiu-ce carte gasesti alta solutie. Fii curajoasa si tine mintre trei propozitii:

“Data viitoare...”

Disciplina copiilor de varsta mica se bazeaza in mare parte pe invatare si predare a modului de comportare. Nu trebuie sa cadem in plasa curentului actual de instruire care gandeste disciplina in termeni de pedeapsa s- formare. Mai degraba trateaza greselile ca pe oportunitati de invatare. Rolul adultului este de a-i ajuta pe copii sa absoarba lectia si sa-si imbunatateasca comportamentul pe viitor.

Asa ajungem si la propozitia care incepe cu “Data viitoare”. In loc sa-ti pedepsesti copilul, explica-i ce a gresit si ce trebuie sa faca altfel data viitoare. Ajuti astfel copilul sa se gandeasca ca va avea succes (chiar daca maine), in loc sa se concentreze pe esecul de azi.

Poti desigur sa combini “Data viitoare” cu “haide sa”: “Data viitoare haide sa nu ne mai lovim prietenul, pentru a nu-l rani”.

Pe scurt, iti tratezi copilul cu respect si, cel mai probabil si tu vei primi aceeasi rasplata.

“In familia noastra...”

Propozitiile care incep cu “In familia naostra” te ajuta sa inveti copilul care sunt regulile si valoriile respectate in microuniversul vostru. Nu de putine ori iti va veni copilul acasa de la gradinita spunand ca Raducu mananca carnati dimineata, la pranz si seara sau ca David se uita la desene cat e ziua de lunga, chiar si cand doarme.

Foloseste cu incredere “In aceasta familie...” si apoi aplica pronumele personal “noi”, dar si explicatia, “pentru ca”. In cele din urma, copilul va accepta punctul tau de vedere (poate atunci cand va avea si el copii, dar o va face).

“Cum ai facut asta?”

Atunci cand copilul tau iti arata ceva facut de el, cu manutele lui, fii entuziasta si adauga si intrebarea “Cum ai reusit asta?”. Este o metoda excelenta de a-i face pe copiii mici sa exerseze autoreflectia si gandirea mai profunda in general.

Tu ce propozitii magice folosesti?

20.03.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro