072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Lectii invatate ca mama adoptiva

La fel ca orice mama adoptiva plina de speranta, stiam ca o sa ma indragostesc nebuneste de copilul pe care urmam sa fiu suficient de norocoasa sa-l primesc. Si, cunoscand asta, am pornit pe drumul adoptiunii, crezand ca nu este nicio diferenta intre a fi mama naturala si mama prin adoptie. Acum, dupa 6 ani, va pot spune ca m-am inselat.

 

Nu referitor la modul in care imi iubesc copilul – evident, este inima mea. Nu, am gresit crezand ca adoptia nu va juca un rol atat de predominant in viata copilului meu si, prin urmare, in cresterea lui.

 

Iata ce am invatat pana acum...

 

Vorbeste despre adoptie cat mai devreme si mai des. Folosind cuvinte pe care copilul le intelege, in functie de varsta lui.

 

Fii aparatorul adoptiei. Oamenii spun multe in aceasta privinta... Asa ca, daca propriul copil ajunge sa fie, la un moment dat o tinta, sa poata spune ca mama care i-a dat nastere nu l-a parasit, ci l-a iubit foarte tare.

 

Uita de cuvantul ‘adevarata’. Mama adevarata? Nu uita, oamenii spun multe tampenii. Parintii adoptivi isi spun ingaduitori ca rau-voitorii nu stiu ce zic. Eu ii corectez Ai vrut sa spui mama care l-a nascut? Cand copilul ma ataca cu Nu esti mama mea adevarata, eu ii raspund Normal ca sunt. Pentru ca am grija de tine in fiecare zi. Si Elena te-a iubit, caci te-a dus in burtica si a avut grija de tine. Ai doua mame adevarate. Nu e asta foarte tare? Nu lasa adoptia sa stea in calea parenting-ului.

 

Cauta si alte familii care au copii adoptivi. Iti da un sentiment de normalitate. Pe de alta parte, cand vad familii divortate, familii monoparentale, cu doua mame sau doi tati, subliniez faptul ca toate familiile sunt diferite.

 

Daca se poate, mentine legatura cu familia in care s-a nascut. Caci, nu-i asa, aveti un copil impreuna. Si, ca in cazul tuturor celorlalte relatii din viata ta, depinde de tine sa o cresti, sa o cultivi si sa o faci mai puternica. 

24.09.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro