072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Este sau nu OK sa disciplinezi copilul altuia?

Fie ca esti sau nu adepta zicalei ‘Este nevoie de un sat sa cresti un ocpil’, cand vine vorba despre disciplina, regulile nu sunt intotdeauna atat de clare. Este in regula sa admonestezi copilul altcuiva pentru ca s-a purtat necorespunzator? Si conteaza daca acest comportament negativ are legatura cu copilul tau, cu al unui prieten sau al unui necunoscut?

 

Cercetarea

 

Un studiu al revistei Today a intrebat daca este in regula sa disciplinezi copilul altcuiva. Peste 8.000 de persoane au raspuns si raspunsurile lor au fost impartite pe jumatate: 52 % a spus ca este in regula sa certi un copil, in timp ce 48 % ay spus nu.

 

Ce spun expertii

 

In general, cand prietenul copilului vine in vizita sa se joace, ar trebui, in principiu, sa respecte regulile casei tale. Daca prietenul respectiv face ceva cu care tu nu esti de acord, cum ar fi saritul pe capanea cu pantofii de afara in picioare, expertii recomanda sa-ti impui punctul de vedere. Doar pentru ca oaspetele copil poate face ceva acasa la el nu inseamna ca il lasi sa faca acelasi lucru si in ata. Daca setezi limite clare, iti ajuti propriul copil sa se simta in siguranta. Nu trebuie sa explici sau sa justifici regulile casei. Doar expune-le simplu si clar.

 

Desi regulile casei nu se aplica si la locul de joaca din parc, Marelee McKee, autoare a Manner That Matter for Moms (tr.n. Maniere care conteaza pentru mame), sune ca trebuie sa intervii daca un copil pe care nu-l stii se joaca cu al tau si se poarta necorespunzator afectand starea de bine a altor copii. Sunt Alina, mama lui Rares. Eu nu-l las pe Rares sa se joace cu copii care arunca cu nisip. Daca vreti sa va jucati in continuare, trebuie sa te opresti. Este in regula? Daca cel vizat nu-si schimba atitudinea, muta-ti copilul in alt loc. Cel mai probabil, copilul cu nisipul se va potoli si se va putea juca iarasi cu al tau.

 

In general, regula este sa nu intervenim sa disciplinam copiii altora, cu o singura exceptie: cand copilul este in pericol si trebuie sa intervii rapid, fara ezitare.

 

O alta situatie: daca unul dintre prietenii copilului tau iti vorbeste pe un ton necorespunzator, atrage-i atentia: Imi cer scuze, nu ai voie sa-mi vorbesti in acest fel.

09.09.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro