072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Secretul Cry-It-Out pe care nu ti-l spune nimeni

Metoda de sleep training cry-it-out este destul de dura din punctul de vedere al multora dintre noi. O aplicam in disperare de cauza, cand nu mai merge nimic altceva, cand este miezul noptii, cand trebuie sa ne intoarcem la serviciu sau vrem sa ne reintoarcem la realitate dupa ce am trecut de nebunele luni cand am avut un nou-nascut in casa. Facem asta pentru ca micutii nostri sa aiba parte de somnul necesar pentru a li se dezvolta creierasul.

 

Uneori, am inclinat spre asa numita metoda de extinctie: spune noapte buna, inchide usa si nu te intoarce pana dimineata. Alteori, m-am indreptat inspre stilul Ferber al CIO: verifica, alina si retrage-te usor.

 

Exista o dezbatere aprinsa in privinta faptului daca CIO este sau nu o tortura cruda, dar acuzele vin, de obicei, din partea celor care nu au incercat metoda si nici nu au citit prea multe despre ea. In plus, in mod curios, para sa aiba nevoie de mult mai putin somn decat mine. Si copiii mei plang cand ii pun in scaunul de masina, dar continuu sa fac asta. Plang cand li se face vaccinul, dar asta nu inseamna ca nu-i mai duc la doctor. Uneori, plang si cand ii las la gradinita. Si, alteori, cand e vremea de somn, plang, dar tot ii pun in pat.

 

Nu va temeti, copiii mei sunt imbratisati si alintati cand trebuie. Cand plang in miezul noptii, da, fug la ei sa-i consolez, pentru ca este neobisnuit. Nu, nu am fantezia de a dormi 10 ore neintrerupt. Copiilor mei le place sa se trezeasca inainte de 6:30 am, in cea mai mare parte a zilelor, si sunt departe de a fi perfecti in ale somnului (cine este, de altfel?). dar, in mare parte a timpului, amandoi au dormit cam toata noaptea de la o varsta frageda, cu exceptia unor portii mici de CIO care au ajutat-o pe mami sa redevina o figura parentala functionala.

 

Totusi, exista o componenta a sleep training-ului de care nimeni nu mi-a spus nimic inainte sa ma imbarc in CIO cu primul bebe: nu este un procedeu pe care il aplici o singura data si gata.

 

Consultantii iti vor povesti statistici despre cum, daca esti consecventa, nu-ti va lua mai mult de trei zile, o saptamana maximum ca bebe sa nu mai faca scandal la somn.

 

Acum, cu experienta castigata, pot spune ca CIO este mai mult o filosofie care se va repeta ori de cate ori e nevoie. Exista CIO cand incep sa mearga de-a busilea, cand se ridica in pcicioare, in vacante, dupa vacante, cand fac tranzitia spre propria camera, spre patul mare, au pijamale noi etc.

 

Vestea buna este ca niciunul dintre plansurile astea nu va fi la fel de dureros (nici pentru tine, nici pentru ei) ca cel de la prima incercare de sleep training. Vor fi mai scurte, caci, odata ce copilul creste, veti ajunge chiar si sa va intelegeti.

 

Pentru mine, sincera sa fiu, alternativa CIO, aceea de a sta si eu, si bebe treji toata noaptea este mult mai dureroasa.

07.09.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro