072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Marea dezbatere: Are copilul tau nevoie de lapte?

Odata ce bebelusii sunt oficial intarcati de biberon sau san, majoritatea parintilor fac tranzitia spre lapte de vaca pe care li-l dau copiilor zilnic. Dar face intr-adevar laptele bine trupusoarelor de copii? Si cat trebuie acestia mai exact sa bea?

 

Cercetarea

 

Pediatrii americani le recomanda copiilor cu varste intre 2 si 3 ani sa bea doua portii de lapte pe zi, copiilor de 4-8 ani – doua portii si jumatate, iar celor de peste 9 ani, trei portii. O portie este un pahar de lapte, 50 g de branza si/sau un borcan mic de iaurt.

 

Dar cercetarile arata ca mai putin poate fi mai mult cand vine vorba de laptele de vaca: un studiu din 2012 efectuat in randul a 1.300 de copii, cu varste intre 2 si 5 ani, publicat in revista Pediatrics, a descoperit ca 2 cani de lapte poate fi cantitatea ideala. Copiii sub 4 ani care au consumat aceasta cantitate aveau vitamina D si fier suficiente. Copiii care beau 3 sau mai multe pahare de lapte aveau niveluri mai ridicate de vitamina D, dar cu un pret: le scazuse niveluld e fier, caci laptele poate afecta absorbtia fierului. Cercetatorii au observat si o exceptie la regula de 2 cani maxim: copiii cu tenul inchis care nu primeau vitamina D ca supliment peste iarna aveau nevoie de 3-4 pahare de lapte pentru a-si mentine un nivel sanatos de vitamina D.

 

Pentru parintii cu copii mofturosi, laptele poate fi o sursa buna de proteine: un pahar de lapte degresat (2% grasime) co ntine aproape 9 grame de proteine. Este bogat si in calciu si este fortificat cu vitamina greu de obtinut D.

 

Exista si cercetari care pun sub semnul intrebarii eficienta laptelui in cazul intaririi oaselor copiilor (si adultilor) si in protejarea importiva facturilor care apar mai tarziu in viata. Un studiu din 2014 privind consumul de lactate la adulti a descoperit ca, cu cat femeile beau mai mult lapte, cu atat creste riscul de fracturi osoase. In plus, consumul ridicat de lapte este asociat si unui risc crescut de deces in randul femeilor, dar si al barbatilor. Cercetatorii au remarcat ca zaharurile din lapte, lactoza si galactoza, au un efect inflamatoriu si cauzeaza stres oxidativ care ar contribui la un risc mai mare de fracturi si rate ridicate de mortalitate. Aceiasi cercetatori au  subliniat faptul ca atat iaurtul, cat si branza sunt asociate unor rate mai reduse de fracturi si mortalitate.

 

Alte cercetari asociaza laptele cu castigul in greutate. Un studiu amplu efectuat in randul unor copii cu varste intre 9 si 14 ani a constatat ca acei copii care beau 3 pahare de lape pe zi au un IMC mai mare decat cei care neau unuls au doua pahare de lapte pe zi, chiar daca laptele are doar 1% grasime. Nu este clar cum contribuie laptele dregresat la castigul in greutate, dar unii experti cred ca laptele degresat confera o satietate redusa, posibil facandu-i pe copii sa aleaga alimente mai bogat calorice.

 

Ce spun expertii

 

Laptele poate juca un rol benefic in sanatatea si cresterea copiilor si de accea multi pediatri recomanda sa le dam celor mici lapte integral pana la 2 ani, inainte de a trece la variantele degresate. Bebelusii au nevoie de grasime pentru dezvoltarea nervilor si a creierului.

 

In plus, laptele poate completa unele carente nutritionale ale copiilor mofturosi acre nu includ suficiente proteine si calorii in dietele lor si laptee este o slutie simpla, la indemana, pentru a le obtine.

03.09.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro