072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Luam sau nu copilul in patul nostru?

Dormitul cu parintii in patul mare (in engleza: co-sleeping, sleep-sharing, the family bed): obiceiul de a-l culca pe copil in patul nostru, in loc sa-l punem in propriul lui patut. Se pare ca obiceiul este des intalnit peste tot in lume. In Statele Unite prezinta chiar un trend ascendent, poate si datorita cresterii popularitatii miscarii numite attachment parenting (care incurajeaza alaptatul natural pana la varste mari ale copilului, dormitul impreuna cu acesta, contrazicand opinia ca, in aceste conditii, copilul nu dobandeste independenta). Nici mai mult nici mai putin de 13% dintre americani (conform unor sondaje citate de babycenter.com) practica acest obicei, un numar dublu fata de acum cativa ani.

Cei mai multi parinti insa dezaproba culcarea copilului in patul lor, cu exceptia situatiilor neprevazute.

Cum stiu daca acest obicei este bun pentru familia mea?

Trebuie sa precizam din capul locului ca este o decizie personala: ce e corect in cazul unei familii, nu merge pentru alta.

  • Sanatatea si siguranta copilului dmneavoastra sunt cele mai importante lucruri la care sa va ganditi. Majoritatea pediatrilor sunt impotriva acestei idei, din cauza riscului de a rani bebelusul.
  • Unora le place comoditatea impartirii patului cu copilul. Altii spun ca, dimpotriva, agitatia bebelusului nu-i lasa sa se odihneasca.
  • Unii bebelusi dorm mai bine langa parintii lor. Altii sunt mai fericiti sa doarma singuri.

Alte lucruri la care trebuie sa va ganditi:

  • Timp impreuna: Membrii familiilor moderne functioneaza pe fusuri orare diferite, asa ca dormitul impreuna i-ar putea ajuta sa recupereze un pic din nevoia de apropiere. Dormitul impreuna poate sa apropie mult un tata de copilul care este alaptat si, deci, este tot timpul in conexiune fizica cu mama.
  • Hranirile din timpul noptii: ?Mamele care dorm cu copilul pot sa-l alapteze rapid (sau sa-i dea biberonul intr-o clipita) atunci cand copilul este chiar langa ele. Daca alaptati, va cuibariti copilul langa dumneavoastra, il ajutati sa gaseasca sanul si veti vedea ca nu este nevoie sa va treziti complet.

Altii spun ca apropierea de copil il face pe acesta sa se trezeasca de mai multe ori si incetineste procesul de intarcare de la hranitul pe timpul noptii. In special cei alaptati natural simt mirosul laptelui si se trezesc noaptea, chiar daca nu mai au nevoia fizica de a-si umple burtica.

  • Relatia cu partenerul: Unele mame si unii tati considera ca nu mai au deloc intimitate daca-si pun copilul intre ei. Altii spun ca devin mai creativi in gasirea unor locuri bune pentru amorul conjugal.

Daca luati copilul cu voi in pat, va fi nevoie sa va planificati momentele de intimitate, si nu sa asteptati ca acestea sa se intample spontan. In functie de punctul vostru de vedere si de sentimentele voastre, planificarea momentelor intime poate sa va displaca sau sa vi se para o distractie sau o noua aventura.

Ce trebuie sa faceti

  • Vorbiti cu partenerul de viata

Alegerea mutarii copilului in patul mare trebuie sa fie o decizie comuna. Asa ca, inainte de a face vreo mutare, asigurati-va ca partenerul este de acord cu ce ati decis. Riscati altfel sa va afectati relatia. Daca vreunul dintre voi are inca dubii, puteti incerca o saptamana, doua. Ca in cazul tuturor deciziilor de parinte, trebuie sa discutati intre voi.

  • Vedeti ce vrea copilul

Multi parinti care nu au nici cea mai mica intentie de a dormi cu copilul in pat, ajung sa faca asta, dupa ce descopera ca este singura modalitate de a-l adormi. Unora dintre bebelusi li se pare greu sa se obisnuiasca sa doarma singuri dupa 9 luni in uter. Vor apropiere si confort. 

Nu toti insa sunt la fel. Eu una am ales sa nu dorm cu copii mei si au dormit in camera lor din prima zi in care au sosit acasa. Voi ce ati ales?

26.02.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro