072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

7 moduri de a pregati un copil mic de culcare

Multora dintre parinti li se pare o mare provocare sa-si linisteasca copiii seara, sa-i puna in pat (si sa stea acolo) si chiar sa adoarma.

Pe de o parte, ati fost departe unii de ceilalti toata ziua, cand, ca parinti, a trebuit sa va ocupati de orice e nevoie pentru a-i fi bine copilului, fara a va concentra propriu-zis asupra lui. Asa ca-i intelegeti acestuia nevoia de atentie si dorinta de a sta treaz si de a se juca cu dumneavoastra un pic mai mult.

Pe de alta parte, ati avut o zi lunga si chiar aveti nevoie de cateva clipe de singuratate, de reculegere, de relaxare, poate chiar sa va culcati, la randu-va, mai devreme. Nu numai copilul are nevoie de somn.

Pentru ca procesul sa fie mai usor si pentru dumneavoastra, si pentru copil, iata cateva lucruri pe care le puteti face:

1. Nu este indicat ca un copil de varsta mica sa se uite la televizor in intervalul de doua ore inainte de culcare. Cercetarile arata ca cei care fac acest lucru stau mai multa vreme treji si dorm mai putin.

2. Evitati sa expuneti copilul la o lumina mult prea intensa in ultimele doua ore ale zilei. Lumina trimite un semnal foarte puternic creierului ca este inca zi si il va trezi pe copil, in loc sa-l linisteasca.

3. Initiati activitati calme impreuna cu copilul inainte de a il baga in pat. Multe familii se roaga, unele canta, altele spun povesti.

4. Cititi-i copilului! Nu conteaza varsta acestuia, caci cititul va ofera o ocazie minunata de a petrece timp impreuna, de a va apropia. Daca ii cititi, ii veti crea o dragoste fata de lectura ce va dura toata viata.

5. Daca copilul are tendinta de a iesi din camera lui pentru "doar" un pupic/o imbratisare/o poveste/un pahar cu apa, incercati sa negociati un permis de libera trecere cu care copilul poate iesi din camera doar o data. Trebuie neaparat sa existe si recompense pentru respectarea intelegerii.

6. Asigurati-va ca cel mic nu doarme prea mult in timpul zilei. Daca se trezeste la ora sapte, doarme trei ore la pranz si vreti sa-l culcati la opt seara, nu are cum sa adoarma. Pur si simplu nu-i va fi somn.

7. Faceti intuneric in camera copilului. Daca acesta s-a obisnuit cu o lampa de veghe, aprindeti-o la intensitate minima si aveti grija ca fasciculul de lumina sa nu-i cada direct pe chip. Acelasi lucru este valabil in cazul copiilor care cer lumina aprinsa pe hol: daca aceasta intra in camera si le lumineaza chipul, Mos Ene va ocoli patutul.

19.02.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro