072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Rutine si structuri pe care copiii le pot intelege

Copiii functioneaza cel mai bine conform unor structuri. Prescolarii in special se simt mici in lumea asta mare. Majoritatea lucrurilor li se intampla lor. Tanjesc dupa predictabilitate, sa stie ce se intampla, pentru ca le da senzatia de control. O rutina predictibia le permite copiilor sa se simta in siguranta si sa-si dezvolte sentimentul ca-si stapanesc vietile.

 

Copiii care inteleg rutina, in loc sa fie obligati sa respecte ceea ce pare a fi circumstanta arbitrara, sunt mai predispusi sa coopereze. Crearea unei rutine regulate este un mod esential prin care le dam copiilor sentimentul de securitate ca stiu ce se va intampal in ziua lor.

 

Un plan al zilei este important si pentru adultii care au grija de copii. Adevarat, multi dintre noi iubesc libertatea de a decide pe moment si, uneori, aceasta este si baza creativitatii. Dar magia functioneaza cand decidem ce reguli incalcam. Daca ne simtim asediati de neasteptat sau daca nu ni se satisfac nevoile elementare de a fi in siguranta, majoritatea devenim anxiosi.

 

In cazul copiilor, vorbeste-le despre ceea ce li se va intampla. Asa ca, dimineata, dupa imbratisarile de rigoare, poti sa vorbesti despre micul dejun si apoi despre aventura de a merge la cumparaturi si, in alta zi, de a ajunge pana la farmacie. Daca tratezi totul ca pe o aventura si o experienta de invatare, asa va percepe totul si copilul.

 

Apoi vorbeste si depsre ce se va intampla in continuare: Vom veni acasa si vom aseza cumparaturile. Vrei sa ma ajuti? Apoi facem pranzul si vom spune o poveste inainte de somnic. Dupa-amiaza mergem in parc?

 

Asta nu inseamna ca ne fortam copiii sa respecte o rutina nefunctionala sau ca le impunem un program rigid care-i impiedica sa admire gandacelul de pe trotuar. Rutina unui copil trebuie sa fie suficient de relaxata pentru a le permite acestora sa duca la bun sfarsit una dintre cele mai importante sarcini: explorarea si experimentarea. Si copiii au nevoie si de oportunitatea de a lua propriile decizii si de a face propriile alegeri privind modul in care isi folosesc timpul (in ferestrele programului lor).

 

Pentru a-l ajuta pe copil sa imbratiseze o astfel de rutina, recomand crearea unui poster cu programul si poze ale copilului facand activitatile obisnuite, in ordinea stabilita. Unele piese din puzzle pot fi lipite cu banda adeziva, pentru a fi, eventual, inlocuite cu Vizita la bunica, de exemplu.

 

 

29.07.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro