072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cand il schimbi pe bebe de scutec...

Puiul meu de 11 luni este foarte incantat sa stea in in fundulet, sa exploreze tot ce este in jurul sau si sa se rostogoleasca. Asta in timp ce eu incerc sa-i schimb scutecul. Si se supara foarte tare cand incerc sa-i potolesc setea de a-si folosi noile abilitati. Daca il rostogolesc la loc pe spate dupa ce s-a pus pe burtica sau daca il opresc sa se ridice, rasul i se transforma in suspine. Este limpede ca are impresia ca sunt rea ca nu-l las sa se joace... Am incercat sa pun muzica, sa-i dau jucarii, sa-i vorbesc... Degeaba. Urasc ca uraste sa fie schimbat si nu stiu ce sa fac.

 

Majoritatea bebelusilor trec prin etape in care urasc sa fie schimbati de scutec. Daca nu ai un copil special care uraste sa aiba scutecul un pic umed, atunci el nu simte niciun fel de recompensa in a fi schimbat. Nu vrea sa apara vreun adult care sa-i strice distractia.

 

Uneori, incetinind ritmul si conexiunea reala schimba totul. Alteori, a-i da copilul controlul este cheia evitarii luptelor. Adesea, neintreruperea clipei de joaca rezolva problema implinindu-i si lui nevoia, dar si pe a ta. Cat despre alte solutii, iata aici cateva:

 

Conecteaza-te cu el.

 

Copiii sunt intotdeauna mai predispusi sa coopereze cu noi daca ne conectam cu ei. Respira adanc. Coboara la nivelul lui si vorbeste-i. Spune-i ce faci. Apoi, arata-i ca are scutecul ud. Intreba-l daca a observat asta. asa ii dai ocazia sa se puna la curent cu geografia propriului trup. Va simti si ca esti de partea lui. Nu-l impingi de colo, colo, ceea ce il face sa opuna rezistenta.

 

Respecta-l.

 

Chiar daca bebelusii nu ne inteleg cuvintele, simt diferenta cand ii tratam cu respect. Asa ca, inca de cand sunt mici, in loc sa-i luam in brate pur si simplu, este bine sa ne miscam mai incet si sa le explicam ce se intampla. Limbajul receptiv este cam cu un an inaintea limbajului expresiv, asa ca un bebe de 11 luni intelege mai multe decat crezi. Si chiar si sugarii inteleg tonul vocii. Daca faci asta inca de la nastere, copilul isi formeaza asociatii pozitive cu schimbatul scutecului si nu va mai opune rezistenta.

 

Nu-l muta.

 

Daca se poate, foloseste o tavita/salteluta de schimbat, pentru a-i lua scutecul murdar din locul unde se joaca. Fara intreruperi deci. Joaca este munca bebeluslui. Evident, nu vrea sa fie intrerupt. De ce nu-l schimbi in picioare daca scutecule ste doar ud? Astfel nu va mai trebui sa-l convingi sa se aseze si el va fi mai cooperant.

28.07.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro