072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Loviturile la cap: Iata ce trebuie sa stii

Multi parinti nu stiu atat de multe lucruri despre ranile la cap ale copiilor pe cat cred. De exemplu, stiai ca este in regula sa lasi un copil care s-a lovit la cap sa se culce? Dar ca acesta nu se poate juca in continuare, caci poate ajunge la complcatii serioase?

 

In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua actegorii de varsta cu cel mai mare risc de lovituri la cap, si anume copiii intre 0-4 an ?i ceo intre 16 si 19 ani. Inainte de varsta de 4 ani, copiii nu au un control bun al muschilor capului si gatului si le lipseste coordonarea. Iar copiii mai mari sunt implicati in nenumarate activitati sportive si, de aceea, sunt supusi riscului.

 

Apoi, loviturile soldate cu comotii, zguduiri puternice ale creierului trebuie tratate extrem de serios. Iar aceste comotii au simptome diferite pentru persoane diferite. Principalele simptome constau in dureri de cap, ameteala, stari de greata, senzatia de minte incetosata. In cazul copiilor mai mici de 2 ani, acestia pot fi excesiv de iritabili sau pot dormi prea mult.

 

In cazul unei lovituri la cap, suna pediatrul si cere-i sfatul. Daca ai un copil foarte mic, este in regula sa te sperii nitel si sa dai o fuga pana la Urgente. Rapiditatea cu care soliciti atentie medicala depinde de nivelul tau de confort. Daca este prima ta experienta cu un cucui, mai bine mergi la medic. Daca simptomele copilului se agraveaza sau are dureri crancene de cap, vomita, isi pirde constiinta sau are crize, nu mai astepta.

 

Dupa 4-6 ore, poti sa te ingrjorezi mai putin. Dupa aceasta perioada de timp, scade riscul de sangerare sau inflamare a creierului sau de fractura.

 

Si, da, este in regula sa lasi copilul sa se odihneasca. Se credea, pana nu demult, ca trebuie sa tii copilul treaz cateva ore sa te asiguri ca raspunde stimulilor. Dar s-a dovedit ca acest lucru functioneaza impotriva vindecarii.

 

Oricum, imediat dupa o lovitura puternica posibil urmata de o comotie, copilul trebuie obligatoriu sa se odihneasca, nu sa continue joaca. In niciun caz in aceeasi zi, fara o evaluare medicala.

 

Creierul este inconjurat de lichidul cefalorahidian care amortizeaza diversele tarumatisme craniene. O lovitura serioasa insa poate lovi creierul de oasele capului si sparge vasele de sange de la nivelul lui sau chiar fractura oasele capului. Acestea sunt ranirile ce pun in pericol viata copilului.

 

Recapituland, sunam imediat la 112 in cazul in care copilul:

 

-       si-a pierdut cunostinta,

-       respira anormal,

-       are o rana vizibila la cap,

-       pierde sange sau un lichid apos pe nas, urechi sau gura,

-       nu mai vorbeste coerent sau nu mai vede bine,

-       are convulsii,

-       este molesit.

23.07.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro