072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Primele cuvinte ale bebelusului

Cand se va transforma bebeleza in primul cuvant? Va fi acesta mama? Ei bine, nu putem raspunde la a doua intrebare (desi banuim ca raspunsul este da!), dar, in general, bebelusii formeaza primele cuvinte pe la 11-14 luni, cand limba si buzele capata dexteritate si creierul incepe sa faca legatura intre obiecte si numele lor. Bineinteles, fiecare copil ajunge la aceasta etapa in ritmul sau, dar exista lucruri pe care le poti face – de la nastere incolo – pentru a-l incuraja sa vorbeasca.

 

Cum comunica bebe cu tine

 

La nastere: inca de la inceput, bebelusul invata puterea comunicarii: plange, iar tu il faci sa se simta mai bine. Raspunsul tau la zgomotele lui pune baza limbajului.

 

La doua luni: bebelusul raspunde la semnalele tale. Asa ca, atunci cand ii spui dulcegarii si te uiti in ochii lui, iti raspunde privirii si iti gangureste. Face conexiunea intre ceea ce aude si ceea ce face cu gura. Si modul cantat in care probabil ii vorbesti il ajuta sa se concentreze sa poata incepe sa descifreze propozitii si cuvinte.

 

La 6-8 luni: pregateste-te pentru bolboroseli adorabile! Bebele tau formeaza vocale si va aduaga si consoane. In cateva luni poate imita sunetele pe care le aude cand ii vorbesti.

 

Incurajarea limbajului

 

Numeste tot in jur. La baita, spune-i care este samponul cand il folosesti. Bebelusul isi va dezvolta astfel vocabularul.

 

Cititi impreuna. La inceput, nu va intelege ce spui, dar ii vei stimula simturile si ii vei dezvolta dragostea fata de carti.

 

Prosteste-te. Jocuri ca cel de cucu-bau intaresc capacitatea de ascultare, de implicare si de imitare – conditii obligatorii ale conversatiei.

 

Canta. Bebelusii iubesc in mod natural muzica si cantatul este un mod excelent sa-i prezinti o gama variata de sunete.

 

Gangureste-i inapoi. Cand iti spune goo-goo, spune ceva similar. Joculcu sunetele face ca limba sa fie distractiva. Da-i sansa sa-ti raspunda pentru a intra intr-un ritm al conversatiei.

 

Primele cuvinte

 

Copilul tau va spune probabil primele cuvinte in jurul varstei de un an (ca cadou frumos pentru mami!). Majoritatea primelor cuvinte sunt repetari: tu spui catel, el spune tel. pe la 16 luni va putea sa spuna o medie de 5o de cuvinte (in cazul fetelor) sau de 30 (in cazul baietilor; baietii tind sa-si dezvolte vorbirea cam la o luna, doua mai tarziu).

 

Acaesta varsta variaza. Tu trebuie sa inveti sa citesti printre randuri. De exemplu, cand citesti o carte, explica-i si desenul si arata-i ce este acolo. Sau, daca va distrati cu animalele de plastic, spune ca tii vacuta in mana si ca aceasta face muuu. Ajuta-l sa aplice cuvinte obiectelor si verbe actiunilor.

 

Nu-i anticipa fiecare dorinta. Nu-i umple cana, ci lasa-l pe el sa te atentioneze.

 

Primele propozitii

 

Copilul va incepe sa spuna propozitii scurte, cum ar fi vreau apa. Incurajeaza-l, rugandu-l, de exemplu, sa-ti explice el ce vede in poze. Nu exagera, caci, daca se enerveaza, se va bloca.

 

Dezvolta vocabularul copilului

 

In jurul varstei de 2 ani, copilul va face propozitii mai complexe si va folosi mai multe pronume, adjective si prepozitii. Abia acum puteti avea conversatiile dupa care ai tanjit atata. Nu-l corecta brutal, ci repeta propozitia spusa de el in forma corecta. Nu-i termina propozitiile si fa o scurta pauza cand ii pui o intrebare. Poate ii ia ceva vreme sa gaseasca un raspuns. A, si inca ceva, roaga-l sa-ti povesteasca ce i s-a intamplat peste zi.

 

 

Sursa: parenting.com

01.07.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro