072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cat timp ar trebui sa ne jucam cu copiii nostri?

Se pare ca parintii zilelor noastre sunt foarte preocupati de ideea de a petrece cat mai mult timp posibil cu copiii lor. Nu ma intelegeti gresit – chiar cred ca parintii trebuie sa le aloce timp celor mici. Dar este oare datoria noastra sa-i si distram?

Personal, nu cred asta.

Cred ca este vital pentru dezvoltarea unui copil sa invete sa se joace independent. Parintii nu sunt intotdeauna disponibili sa se joace sau sa le aloce atentie nedivizata celor mici, iar un copil care crede ca trebuie distrat tot timpul va ajunge sa fie chiar nefericit.

Este usor sa te simti vinovat ca nu stai destul cu copiii tai. Si eu am sentimentele astea uneori si atunci trebuie sa-mi amintesc urmatoarele:

-          Unu la mana, mama nu s-a jucat niciodata cu mine. Poate doar Piticot. Eu si sora mea nici nu ne gandeam la asta. De fapt, ne petreceam multe ore fericite folosindu-ne imaginatia, inventand jocuri, creand haine pentru papusi si multe alte activitati antrenante;

-          Doi la mana, paintii din trecut erau prea ocupati cu munca sa aiba timp de joaca, daramite sa se mai simta si vinovati. Trebuia sa le ofere copiilor adapost si hrana. Iar copiii invatau foarte devreme sa-si poarte de grija;

-          In al treilea rand, este bine ca cei mici sa se joace si singuri sau cu fratii lor. Le incurajeaza imaginatia, gandirea independenta, gasirea de resurse interioare si nu se bazeaza numai pe adulti pentru a se distra. Ceaa ce inseamna ca, atunci cand sunt ocupata sau vorbesc la telefon, ei nu stau agatati de mine, cersindu-mi atentia.

Nici nu prea sunt tipul de mama jucausa. Imi place sa stau cu ai mei, dar sa le citesc, sa-i imbratisez, sa le cand sau sa le vorbesc. Daca nu ajung sa fac mereu chestia asta, nu ma agit prea tare. Si, cand ii aud cum se joaca si rad in hohote, imi dau seama ca sunt pe drumul cel bun in educarea lor.

Mai mult, timpul nestructurat le da copiilor posibilitatea de a explora lumea interioara si exterioara, ceea ce-nseamna fix inceputul creativitatii. Asa invata sa se implice in mediul lor, sa inventeze si sa creeze.

Timpul nestructurat ii provoaca pe copii sa-si exploreze propriile pasiuni. Daca ii tinem mereu ocupati cu lectii si activitati organizate sau le umplem vremea cu desene la televizor, nu invata niciodata sa raspunda chemarilor inimii. Nu ajung sa studieze gandaceii de pe trotuar (asa cum facea Einstein ore in sir), sa construiasca cazemate, sa faca monstri de noroi, sa scrie poezii sau sa cante.

Iar una dintre cele mai mari provocari ale vietii de adult este sa invatam sa ne manageriem timpul. Lasati-i deci pe copii sa invete asta cat mai devreme.

17.04.2015, Mamicile de pe EsentialpentruBebe