072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Il prefera pe sotul meu

Chiar daca nu simti asta, faptul ca un copil arata ca are un parinte favorit este un semn de dezvoltare emotionala si cognitiva. Il ajuta pe copil sa exploreze relatiile si intimitatea, sa-si exerseze abilitatile de luare a deciziilor si sa-si afirme independenta. Si, daca stii sa-ti joci bine cartile, familia ta ar putea sa devina si mai unita apoi.

Copiii de 2, 3 ani sunt recunoscuti pentru preferintele lor afirmate cu tarie. Preferinte care se schimba des. Cer la praz sandvis cu branza o saptamana intreaga, ca apoi sa ceara numai mazare. Asa ca, data viitoare cand te trimite la plimbare si striga dupa tati, sa stii ca nu e nimic personal.

De fapt, cand copilul isi alege favoriti, este un semn ca se simte apropiat de tine. Este suficient de increzator in relatia voastra, incat stie ca o poate zgaltai si intoarce apoi la caldura dragostei tale.

Faptul ca cel mic experimenteaza separarea si atasamentul este iarasi un semn ca imaginatia si memoria i se dezvolta. Arata ca are abilitatea de a pune bazele unor relatii speciale cu oamenii si isi da seama ca timpul unu-la-unu cu un parinte inseamna atentie speciala si nedivizata. Invata si sa-si exprime sentimentele, sa faca alegeri si sa influenteze mediul – toti pasi importanti in cresterea lui.

Ce e de facut? Daca esti parintele preferat, fa-ti de lucru si in afara casei, pentru a-l lasa pe copil si in grija celuilalt. Sa interactioneze si sa se reapropie. Daca esti parintele „respins”, incearca una dintre urmatoarele strategii:

-          Intra si tu in joc. Cand copilul se joaca, stai pe aproape si priveste. Vei ajunge sa fii ”tolerata” si apoi „invitata” la joaca;

-          Incearca munca in echipa. Invita-l pe copil sa separati hainele albe de cele colorate, sa hraniti catelul etc.;

-          Faceti intalniri de familie cand va jucati cu totii ceva in comun;

-          Nu-ti pierde speranta. Expertii sunt de acord ca favoritismul este numai o etapa care dureaza intre cateva zile si cateva luni. O sa ajungi si tu favorita in curand;

-          Daca numai tu ii faceai baita si acum urla ca vrea cu tati, linisteste-l si spune-i ca va descurcati voi doi bine mersi si fara ajutorul lui. Daca insa insista cateva zile la rand, roaga-l pe tati sa intervina o perioada;

-          Daca sotul abia a ajuns acasa si cel mic nu te lasa sa-i spui nimic, atrage-i atentia ca trebuie sa-si astepte randul.

Favoritismul este lipsit de periculozitate, asta daca nu cumva unul dintre parinti il face pe copil sa se simta vinovat pentru preferinte, daca isi „cumpara” statutul de privilegiat sau isi foloseste statutul acesta intr-un mod manipulatoriu fata de partenerul ce ia medalia de argint. Important este ca niciunul dintre parinti sa nu trateze copilul diferit.

10.04.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro