072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum dezvoltam creierul bebelusului?

Fiica mea are acum sapte luni si as vrea sa stiu cum sa ne petrecem cat mai optim ziua impreuna: cat timp sa ne jucam, cat sa stea singura, ce activitati sa facem, ce jucarii sunt esentiale etc. Eu ii respect indiciile de-a lungul zilei, dar vreau sau fiu sigura ca includ activitati benefice pentru ea. Este foarte desteapta si imi doresc ca fiecare clipa petrecuta alaturi de ea sa fie una de calitate.

Cat de norocoasa este fiica ta sa aiba o mama atat de dedicata dezvoltarii ei sanatoase. Iti admir intentia de a scoate cat mai mult aur din clipele voastre impreuna.

Primul sfat este acela ca bebelusii au nevoie de prezenta adultului lor special, dar nu le este benefic ca toata lumea sa se invarta in jurul lor. Bebelusii sunt proiectati sa se dezvolte prin intercatiunea cu cei dragi si prin observarea vietii. Asta inseamna ca trebuie sa interactioneze intr-un mod cald si jucaus cu parintii in timp ce-i observa ducandu-si la bun sfarsit sarcinile zilnice. Asa ca imparte-ti viata cu fiica ta, dar nu te concentra in fiecare clipa asupra ei. Trebuie sa stie ca vei fi acolo cand are nevoie de tine. Dar nu ii este util sa simta ca este vesnic in centrul atentiei.

Poate crezi ca asta inseamna parenting responsabil. Ii raspunzi nevoilor si ii creezi un mediu in care poate sa exploreze sis a infloreasca. Dar nu totul trebuie sa aiba legatura cu ea, caci va deveni anxioasa.

Dezvoltarea intelectuala a unui bebelus se bazeaza pe securitatea emotionala. Asta inseamna ca atentia ta trebuie sa se indrepte spre a te bucura de ea, a va crea o relatie, a-i arata lumea si a-i linisti orice temere. Studiile arata ca bebelusii cei mai dezvoltati intelectual si fizic sunt cei care au mame atente, sensibile si calde.

Nu are nevoie ca tu sa te concentrezi pe dezvoltarea ei intelectuala sub forma numaratului, repetarii alfabetului sau prin orice alte mijloace intelectuale. Va fi stimulata si de jocul de-a v-ati ascunselea, de trasul oalelor de pe dulap, de faptul ca urmareste in timp ce este in siguranta cum faci cumparaturi, cum interactionezi cu alti oameni, cu speli vase, impaturesti rufe sau gatesti..

In curand va ajunge sa mearga de-a busilea si va dori sa exploreze totul. E binse sa stii ca bebelusii carora li se spune nu invata sa gandeasca creativ. Daca vrei sa creasca intelectual, protejeaza-o cat mai bine si da-i liber la explorare. Asta inseamna ca va trebui, vreo doua luni, sa tot pui la loc cartile pe raft, dar va trece de faza asta si va intra intr-o alta, tragand concluzia va lumea merita explorata si ca nu este nimic care sa o opreasca.

Bebelusii adora schimbarea de perisaj. Daca s-a saturat sa stea in scaunul ei rontaindu-si jucariile, scoate-o la plimbare. Daca se agita in sling, pune-o pe podea un pic, sa exerseze rostogolitul si sa se ridice pe maini si pe genunchi. Daca nu e fericita ca ai lasat-o singura cand tu ai de lucru in baie, ia-o cu tine si las-o sa se joace un pic cu apa. Bebelusilor le place sa vada cum functioneaza lucrurile si sa interactioneze cu parintii.

Ar trebui sa faci si jocuri de dezvoltare a gandirii? Nu este interzis, dar nu trebuie sa fie ceva sistematic. Canta-i, fa cucu-bau, fa-i masaj, pune muzica, danseaza cu ea. Asigura-te ca are suficiente ocazii sa vada alti bebelusi si copii.

 

Sursa foto: flickr.com

31.03.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro