072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Lumina si intunericul si efectele lor asupra somnului

Un nou-nascut pare sa doarma indiferent de ce se intampla in jurul lui. Lucrurile se schimba, pe masura ce creste si devine mai constient de mediul in care traieste (intre 6 saptamani si 4 luni de viata, in functie de copil). De asemenea, melatonina (care ne face somnorosi si este eliberata cand este intuneric) incepe sa fie eliberata in jurul varstei de 3-4 luni. Asadar, acum incepe intunericul sa joace un rol important in ritualul somnului.

 

Secretia de melatonina este inhibata pe timpul zilei si stimulata pe timpul noptii, pana in jurul orelor 2-3 dimineata. De aceea se mai numeste si "hormonul somnului" sau "hormonul intunericului". Prin intermediul melatoninei, epifiza informeaza creierul asupra duratei orelor de obscuritate pe o perioada de 24 de ore, ciclu zilnic. Melatonina actioneaza benefic asupra sistemului nervos.

Unii parinti nu blocheaza lumina soarelui in timpul somnului de zi, pentru a-i face pe copii sa inteleaga ca e zi, si nu noapte. Eu am vazut ca, respectand o anumita rutina, copilul meu nu are nicio problema in a separa ziua de noapte. Si cred ca si un bebelus care nu are un anumit ritual de somn de respectat ar trebui sa inteleaga care e diferenta dintre zi si noapte intr-o camera neinundata de lumina soarelui, chiar daca ii ia ceva mai mult. Un alt motiv pentru care unii oameni lasa camera luminata ar fi acela ca nu mai vor bataie de cap suplimentara. Dar si faciliteaza somnul copiilor in timpul calatoriilor, cand poate fi dificil sa gasesti locuri intunecate de somn.

Specialistii cred ca lumina din camera este motivul somnului superficial la copii. Acestia vad totul in jurul lor, se trezesc de-a binelea si vor sa se joace, in loc sa doarma profund. Copilul meu intra cu siguranta in aceasta categorie. Problema cu faptul ca l-am obisnuit sa doarma pe intuneric este ca, de cate ori plecam de acasa, nu poate dormi deloc. Vrea doar sa se joace cu tot ceea ce vede nou in jurul sau. De aceea ma gandesc uneori ca ar fi fost bine sa-l obisnuiesc sa doarma pe lumina, macar cateodata.


Cat despre somnul de noapte, o camera intunecata il ajuta pe copil sa doarma mai bine diminetile. Cand rasare soarele si lumina intra pe ferestre, copilul se trezeste. Am experimentat pe propria piele si am descoperit ca, daca acopar ferestrele, copilul doarme o ora in plus. O mare diferenta pentru mine, dar si pentru el, caci este mai odihnit.

Cum sa "facem intuneric" in camera

Pentru a face intuneric in camera copilului si a-i facilita acestuia un somn odihnitor, este nevoie sa acoperim ferestrele cu draperii mai groase, cu o patura sau chiar cu produse special create in acest scop: jaluzelele portabile de la esentialpentrubebe.ro. Care sunt de ajutor tocmai atunci cand este prea multa lumina pentru a putea spune somn usor, vise placute, puricii sa te sarute.

Noi nu avem solutii pentru acasa, insa avem solutia pentru atunci cand pleci in calatorii sa-l ajuti pe copilul tau sa doarma mai bine: jaluzelele portabile

04.02.2013, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro