072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Nu crede tot ce gandesti

Destul de des, frica nu apare sub forma de teroare care iti aduce fiori reci, ci iese la lumina ca manie, perfectionism, pesimism, anxietate, depresie si sentimente de izolare. Sub acest multe deghizari, frica intra in viata noastra si nu mai lasa loc pentru nimic altceva. Se metamorfomeaza intr-o pseudoemotie sau alta, nearatandu-si adevarata fata, otravind fiecare moment pe care il atinge.

 

Poate crezi ca stari tale apar de nicaieri. Dar oamenii de stiinta sunt de parere ca ele sunt raspunsul la ceea ce gandim, adesea fara a ne da seama.

 

Iti trece un gand prin minte (Copilul meu ar trebui sa fie mai mult ca prietenul lui.) si, ca raspuns, devii anxioasa sau trista. Acele sentimente te fac sa te gandesti la si mai multe ganduri negative (Este ceva in neregula cu el?... E vina mea ca... Daca as fi un parinte mai bun...). Si, inainte sa-ti dais eama, ai cazut intr-o pasa proasta. Creezi si mai multa negativitate in viata ta, recte in relatia cu copilul.

 

Acele stari proaste si zile cu toane sunt nascute din propriile noastre minti. Dar de ce este mintea inclinata spre negativitate? Pentru ca ea este responsabila cu siguranta noastra. Asa ca scaneaza tot timpul in cautare de pericile, incercand sa ne tina departe de rusine si esec. Mintea se blocheaza in obiceiul prost de a se concentra pe negativ si declanseaza constant alarme interne.

 

Problema este ca acceptam ceea ce mintea ne spune. Si acele ganduri pot deveni adevarate.

 

Observa de cate ori gandurile pline de teama cauzeaza emotii negative:

 

-       daca nu incepe sa foloseasca olita, nu va putea sa inceapa gradinita,

-       stiu ca nu va ramane in patul ei, iar eu voi tipa iarasi la ea,

-       cum se va descurca oare la liceu, daca acum ii verific mereu temele:

-       daca nu sunt stricta acum sa-i opresc comportamentul, va ajunge infractor.

 

De multe ori, ne simtim vinovati ca parinti, tocmai pentru ca actionam din frica. Frica este cea care ne conduce acolo. Frica ne face sa fim duri cu noi si cu copiii. Frica ne face anxiosi si nervosi.

 

Mintea genereaza teama, daca nu o formam sa faca altceva. Fara management constient, frica intra in ganduri si ne strica relatia cu copilul. Frica trebuie confruntata constient. Cum?

 

Observa tot zgomotul din minte. Observa de cate interpretezi automat negativ evenimentele. Fii atenta la astfel de ganduri si fa pasul inspre a le schimba.

 

Reformuleaza-ti gandurile. Observa fiecare gand negativ si reformuleaza-l. chiar daca este ‘adevarat’. Exista intotdeauna un alt mod de a vedea situatia care este cel putin la fel de adevarat.

 

Fii pozitiva. Cand creezi scenarii negative, reprogrameaza-ti mintea sa sugerezi un final mai fericit. Imagineaza-ti ce ai vrea sa se intample. Vei vedea cat este de incantat subconsteintul sa te ajute.

 

 

22.03.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro