072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Conecteaza-te cu copilul chiar daca ai o zi proasta

Primul pas pe care trebuie sa-l faci cand esti in toane proaste este sa verifici mereu cum sa te reechilibrezi. Ti se pare greu? Da, dar devine mai usor in timp. Plus ca este o abilitate de o valoare inestimabila.

Odata ce simti cum te paraseste starea aia de tensiune, vei gandi mai limpede si vei putea sa te conectezi cu copilul intr-o maniera mai relaxata care invita la un raspuns cald. Iata cum.

Creeaza un cadru de siguranta. Daca lucrurile au devenit cam tensionate intre voi, prima prioritate este sa restabilesti cadrul de siguranta. Daca cel mic a intrat in modul fugi sau luotam ajuta-l sa se relaxeze punandu-ti in glas si in atitudine cat mai multa caldura si compasiune. Poti incepe cu o imbratisare sau cel putin cu un zambet larg.

Daca sunteti intr-un fel de remiza, reconecteaza-te cu copilul recunoscand ceea ce vrea, clarificand, in acelasi timp, si nevoile tale. Subliniaza inca o data dorinta ta de a gasi o solutie avantajoasa pentru ambele parti, concentrandu-te pe ceea ce conteaza cu adevarat, nu controland copilul sa faca asa cum vrei tu. Daca poti privi totul din perspectiva copilului, sunteti deja in acelasi plan mental, chiar daca nu poti sa-i dai ceea ce vrea.

Dragostea mea mare, hade sa gasim o solutie buna pentru amandoi. Stiu ca tu vrei X, iar eu vreau Y. Cum sa facem sa fim amandoi fericiti

Reconectati-va fizic. Cea mai directa conexiune dintre doi oameni este atingerea. Cel mai simplu ar fi sa luati o carte si sa o rasfoiti impreuna vreme de cateva minute.

Sincronizeaza-te cu copilul prin joaca. Niciun copil nu poate rezista unei invitatii de a se juca, cel putin nu atunci cand se simte in siguranta. Joaca ne aduce impreuna si ne face sa ne intelegem, caci declanseaza hormonii legaturilor interumane fericite, oxitocina. Rasul este adesea o modalitate excelenta pentru a-l auta pe copil sa scada nivelul hormonilor de stres care il tensioneaza si il fac sa aiba un comportament dificil. Fiecare copil (si adult) are nevoie de mult ras in fiecare zi.

Bineinteles, daca esti tensionata, joaca este ultimul lucru la care te gandesti, asa ca incepe prin a te reechilibra. Apoi, gaseste un ton la calm. Scuzati-ma, domnule, chiar trebuie sa va bagati toata fata in bolul cu cereale? Nu vreti mai bine sa folositi lingura?

Daca ai un copil cu un nivel foarte ridicat de energie, trebuie sa le egalezi nivelul de energie. Mai ales daca preiau anxietatea adultilor din jur. Cu astfel de copii, trebuie sa ai un nivel uneori infiorator de energie.

Cum adica NU?! Eu sunt Regina Junglei si cand spun ca e gata, chiar e gata. Vrei sa-ti arat cat sunt de leoaica? Ce, si tu poti sa ragi la fel de tare? Sarmanele mele urechi. Bine, dar cine este mai puternic? Lipeste-ti mainile de ale mele sa vedem daca ma poti impinge pana afara din camera.

Asa veti ajunge amandoi sa radeti, sa emanati enrgie si sa schimbati dinamica relatiei, devenind iar o echipa. Apoi poti incerca sa-l ajuti sa se calmeze, sa scada intensitatea energiei>

Poti chitai ca un soricel? Pun pariu ca nu poti vorbi la fel de incet ca unul. Vezi tu, eu stiu soriceasca. Chit, chit, chit... Ce am spus?

Empatizeaza. Ce faci daca micutul nu reactioneaza la joaca? Poate ca este intr-o stare mentala care nu –i permite sa rada. Respira adanc si aminetste-ti ca este doar un copil ce vrea dragoste si sprijin. Chiar daca nu esti de acord cu el, pune-te in pielea lui. Arata-i compasine si ajuta-l sa-si administreze emotiile care-l fac sa reactioneze impulsiv. Lacrimile nu sunt ceva rau, ci o etapa esentiala inspre vindecarea de durere.Odata ce are sansa sa planga, va fi in bratele tale. Si iti garantez ca ziua v oastra se va imbunatati.

 

 

16.02.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro