072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Parinte cu telefon mobil

Sunt un parinte mai bun pentru ca citesc carti si reviste despre importanta abtinerii de a sta cu ochii in telefon cand sunt cu copiii mei. Este adevarat ca telefoanele inteligente sunt o invitatie la distractie ce aproape ca nu mai poate fi refuzata in zilele noastre si stiu ca sunt un parinte mai conectat si mai eficient atunci cand controlez tehnologia pe care o folosesc. Dar aceste discutii sunt marcate de o infioratoare lipsa de rationalitate, caci se creeaza inca o regula menita a-i afce pe parinti sa se simta vinovati. Am auzit adesea oameni plangandu-se cu dispret de parintii din zilele noastre care-si ignora copiii in timp ce butoneaza la telefon. Am vazut postari pe social media despre cat este de trist sa vez un parinte folosindu-si telefonul in timp ce e in parc cu copilul. Parintii stiu ca utilizarea tehnologiei este un subiect supus judecatii civice constante.

 

Este vital sa le acordam celor pe care ii iubim timp dedicat exclusiv lor. Trebuie sa fim atenti sa cream spatii limpezi, libere de tehnologie si alte mijloace de distragere a atentiei. Eu am insa o problema cu ideea conform careia este cumva daunator sa-mi folosesc dispozitivele mobile in fata copiilor. Ma tem ca obsesia de a evita parenting-ul+dispozitivele creeaza supozitia ca parintii nu pot fi niciodata deconectati de propriii copii.

 

Dintotdeauna parintii s-au mai rupt de copii. Nu a existat nicio perioada in care parintii sa stea tot timpul implicati in activitati de interactiune directa cu copiii lor, pe toata durata zilei. Este imposibils a eviti sa nu te lasi distras si de alte lucruri. Chiar daca inchidem telefonul, avem si alte treburi de facut in afara copiilor: gatit, curatenie, munca, dus. Asa este sanatos. Niciun parinte nu poate fi conectat tot timpul.

 

Cand eram mica, parintii mei erau in mod constant implicati in activitati care le impuneau sa ne ignore pe noi, copiii. Cum ar fi cititul unui zir, gatitul, scrierea listei de cumparaturi, terminarea rapoartelor pe care nu le facusera la serviciu sau plata facturilor. Toate acestea creau un spatiu in care parintii nu erau diponibili pentru mine. Si nu numai sarcinile zilnice ne rupeau unii de altii, ci si activitati sociale, cum ar fi vorbitul la telefon, discutia cu un prieten sau un vecin, savurarea unei cani de cafea si mersul la cumparaturi.

 

Deconectarea de copii este de neevitat. Este o realitate a vietii.

 

Si toate acestea se aplica parenting-ului si in era tehnologiei, cu o diferenta majora: tot ceea ce inainte ii deconecta pe parintii mei de mine se poate face prin intermediul unui telefon inteligent. Telefonul ne e ziar, email, munca, conexiune cu prietenii, banca, magazin.

 

Da, este important sa fim atenti cat de mult folosim tehnologia. Vreau ca pruncii mei sa stie ca pot sa aiba parte de atentia mea cand doresc. Nu vreau sa simta ca sunt in competitie cu un Mac. Si vreau sa le arat, prin vorbe si fapte, ca lumea este un loc minunat si ca interactiunea cu oamenii, animalele, natura si cartile este ceva minunat si ca exista echilibru si frumusete de descoperit si in afara dispozitivelor mobile.

Dar parintii vor continua sa foloseasca tehnologia cand sunt cu copiii lor. Intrebarea nu este daca sa o folosim, ci cum sa o facem in asa fel incat sa ne respectam si copiii.

 

 

Sursa foto: mazon.com

08.01.2015, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro