072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

5 moduri prin care parintii saboteaza somnul bebelusilor

Primul an de viata al bebelusilor este, in mod normal, marcat de nenumarate pietre de hotar privind cresterea si o rutina de somn sanatoasa este una dintre cele mai dificil de obtinut. Multi parinti sunt adesea surprinsi sa afle ca ei insisi sunt cauza din spatele faptului ca micutii lor au dificultati de somn. Iata si de ce...

 

Nu fi o pasare de noapte

 

Pentru ca parintii lucreaza multe ore, este tentant sa-i alse si pe copii sa ramana treji pana tarziu. Multi parinti muta mai tarziu ora de somn, pentru a sta mai mult  cu copii. Numai ca si ei, si copiii ar fi mai fericiti daca ar fi cu totii odihniti. Este bine ca ora de somn sa fie devreme in noapte.

 

Stabileste o rutina si respect-o

 

O parte integranta a tiparelor de somn ale unui copil o reprezinta modul in care invata cand ca doarma. Prin stabilirea unei rutine de somn, bebelusul va sti ce sa faca si cand anume. In loc sa speram ca bebelusul isi va insusi arta de a astepta neasteptatul, stabilirea unei rutne inlatura ghicitul. Rutina poate fi simpla: ora de baita la sase seara, in fiecare seara si apoi masa, plus povestea. Pe la sase jumate, bebelusul stie ca e timpul sa doarma.

 

Nu aprinde lumina!

 

Noptile nou-nascutilor ?i ale sugarilor sunt marcate de hraniri si schimbari de scutece, dar aceste intreruperi ale somnului nu trebuie sa dureze o ora sau chiar mai mult. Cu cat exista mai putini stimuli in timpul noptii, cu atat copilul va cadea mai usor intr-un somn odihnitor.

 

Fara petreceri cu dans la miezul noptii

 

Poate fi tentant sa leganam bebelusul, sa ne plimbam cu el in brate, sa-i cantam etc., pentru a-l pune la somn. Mai ales noaptea. Numai ca aceste actiuni stimuleaza copilul si ii saboteaza acestuia abilitatea de a se linisti si de a adormi. Trateaza somnul ca pe orice alta abilitate pe care o exersezi cu copilul in primul an de viata. A invata sa (a)dormi este o abilitate la fel de importanta ca a invata cum sa mananci cu lingura, sa apuci obiecte sau chiar sa mergi de-a busilea. Orele de dans sa fie programate in timpul zilei.

 

Pastreaza-ti fortele pentru atunci cand este nevoie

 

Oricat de tentant si instinctiv ar fi sa alergi spre patul copilului la orice sunet pe care il scoate acesta, incearca sa-i dai timp sa se linisteasca singur. Somnul este o abilitate si bebelusii au nevoie de timp pentru a aluneca fara efort de la un ciclu de somn la altul. Cand parintii sar ca arsi la cel mai firav scancet, disturba neintentionat un proces de invatare (pe care adultii il considera natural). Cand auzi ca cel mic se agita in timpul noptii, stai cateva clipe pentru a-i permite sa se aline singur catre urmatorul ciclu de somn. Ca parinti, suntem racordati la nevoile copiilor nostri si educarea unor obiceiuri sanatoase de somn este de o importanta capitala. Daca noptile tale sunt intrerupte sau mersul la somn este o batalie in toata regula, nu uita de aceste trucuri si intoarce-te pe drumul odihnei. 

17.12.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro