072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ora de culcare: tot ce vroiai sa stii

Ora de culcare – in functie de situatie, aceste cuvinte fie suna ca o muzica divina, fie iti trimit fiori reci pe sira spinarii. Majoritatea stim din experienta cat de dificil poate fi sa pui copilul la somn. In cazul unora, perioada de dinainte de somn este un a calma, de relaxare si destindere, pentru altii, un maraton de urlete, tipete si muuuulte pahare de apa aduse inainte de a merge din nou la olita.

 

Cum scapam deci de cosmar? Asa cum se spune, cunoasterea inseamna putere si o intelegere profunda a lui cand, unde si cum sa organizezi ora de culcare te poate ajuta enorm.

 

Cand trebuie sa aiba loc ora de culcare?

 

Cand mai exact trebuie sa-ti pui copilul la somn depinde mult de factori unici, cum ar fi varsta acestuia si programul somnurilor de zi, printre altele. In general, poti sa te opresti la o regula simpla: in cazul bebelusilor, ora de culcare trebuie sa fie una timpurie. De ce? Pentru ca bebelusii tind sa se trezeasca devreme si pentru ca o ora de culcare tarzie duce la epuizare, adica la mai putin somn in general (ciudat, dar adevarat).

 

Copiii un pic mai mari insa pot avea nevoie de o ora mai tarzie de culcare. De ce? Pentru ca ei se descurca cu o perioada mai lunga de terzie decat bebelusii si, daca cel mic doarme o data sau de doua ori pe zi si somnul se intinde pana dupa-amiaza tarziu, gandeste-te la o ora de culcare mai tarzie (sa spunem 8 p.m. sau 8:30 p.m., in loc de 7 p.m.).

 

Cum arata o buna rutina de somn?

 

Un element cheie al unei ore de culcare calme si senine este rutina de somn. Dar cum arata o buna rutina de somn? Buna intrebare. Pentru inceput, ai grija la durata ei. Ea trebuie sa fie scurta pentru bebelusi (5 sau 10 minute; tot ce este mai lung de atata poate depasi perioada de trezie a bebelusului si poate impinge ora de culcare prea tarziu, pana la punctul in care copilul devine epuizat). Copiii mai mari pot face fata unor rutine mai lungi, dar, si in aceste conditii, ele nu trebuie sa dureze mai mult de 10-15 minute.

 

Cat despre rutina in sine, asta depinde de tine. Nu exista un scenariu batut in cuie. In general, pijamalute, o poveste si un cantec. Acestea sunt grozave la orice varsta. Nu uita sa incluzi si olita si spalatul pe dinti pentru cei mai mari. La bebelusi, hranitul intra in rutina de somn, dar nu adormi copilul in timpul hranirii, caci dezvolti asocieri de somn negative.

 

Baita poate functiona sau nu. Unora dintre copii li se pare linistitoare, altora, energizanta.

 

Indiferent ce incluzi in rutina, aceasta trebuie sa aiba un final. Poate, inainte sa stingi lumina, spui mereu aceleasi cuvinte. Sau poate canti mereu acelasi cantec de leagan. Ai nevoie de ceva care ii semnalizeaza copilului ca rutian este incheiata si ca este timpuls a doarma.

 

Cum adoarme bebelusul la ora de culcare?

 

Ne crezi sau nu, modul in care copilul adoarme la ora de culcare are foarte mare legatura cu succesul sau esecul adormirii. Pe scurt, idata ce copilul trece de faza de nou nascut, obiectivul este ca el sa adoarma singur, fara ajutorul tau. Asta inseamna ca tu nu esti activ implicata in a face ceva (leganat, alaptat, tinut in brate etc.) pentru a-l face pe copil sa adoarma. De ce conteaza asta? Pentru ca ce faci tu poate deveni un obicei. Si, cand se trezeste noaptea (lucru 100% normal), o sa aiba nevoie de tine sa-l adormi la loc.

 

 

Sursa: babysleepsite.com

Sursa foto: bethanykingphotography.com

19.11.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro