072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Inteligenta sociala a copiilor de 2 ani

Orice parinte al unui copil de 2 ani stie ca nu este usor sa-l inveti abilitati sociale. Si asta pentru ca, desi copiii vor sa fie fericiti, prietenosi, sa interactioneze cu altii, propriile lor frici si dorinte le stau in drum. Nu ai cum sa nu te intrebi: va smulge jucaria? Pot pune mana pe camion inaintea celuilalt copil? Daca il imping pe pustiul ala pistruiat, o sa ma cert cu mama lui?

 

Asa ca primul pas in a-i ajuta pe copii sa-si dezvolte inteligenta sociala este sa ii inveti sa-si administreze emotiile, ceea ce este baza relatiilor interpersonale. Al doilea pas consta in dezvoltarea empatiei. Al treilea – preda-i arta negocierii, inclusiv aceea de a-si exprima propriile dorinte fara a ataca in prealabil.

 

Acest set de abilitati este mai important pentru fericirea lor in viata decat succesul academic, cel financiar sau orice alt fel de masura conventionala. De fapt, inteligenta emotionala – definita ca abilitatea de a-ti administra propriile emotii si de a relationa cu altii – va fiun factor crucial de-a lungul vietii copilului, probabil mai importanta decat IQ-ul.

 

Cum sa-ti faci deci copilul sa inceapa sa invete abilitati sociale? Sau, cel putin, sa-l opresti din a-i ataca pe ceilalti copii ce se nimeresc la locul de joaca?

 

Empatizeaza, empatizeaza, empatizeaza. Copiii care primesc multa empatie fata de propriile sentimente din partea adultilor din viata lor sunt cei care au empatie, la randul lor, fata de altii. Tocmai am definit succesul relatiilor interpersonale. 

 

Nu forta copilul sa-si imparta lucrurile. Pentru ca, in fapt, amani abilitatile acestea de impartire a lucrurilor. Copiii trebuie sa fie siguri pe proprietatea lor inainte sa imparta. In schimb, introdu conceptul de hai sa facem cu randul.

 

Ajuta-ti copilul sa astepte. Daca cel mic are o criza cand isi asteapta randul, acesta este un indiciu ca are niste sentimente pe care vrea sa le refuleze. Copiii devin adesea rigizi in priinta propriilor lucruri, in incercarea de a-si consolida echilibrul. Exact ca un adult! Empatizeaza: este greu sa astepti... ai vrea sa pui mana acum pe camion. Si tine-l apoi in brate pana cand se opreste din plans. O sa fii surprinsa sa vezi ca, dupa ce-si arata emotiile, probabil ca nici nu-i va mai pasa de ‘obiectul’ dorintei initiale si va trece multumit mai departe.

 

Stai aproape de copil cand este la locul de joaca. Multi copii lovesc in timpul interactiunilor sociale, pentru ca se simt coplesiti si nu stiu cum altcumva sa reactioneze. Daca stie ca esti prin preajma, gata sa-i sari in ajutor, lovitul nu-i va deveni a doua natura.

 

Sursa: ahaparenting.com

10.11.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro