072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Are alaptatul la san efect asupra IQ-ului?

Cu siguranta da! Ultimele cercetari stiintifice legate de alaptatul la san, acesta creste IQ-ul cu trei pana la cinci puncte.

 

Un analiza comprehensiva a 11 studii diferite ce au implicat peste 7.000 de copii, publicata in octombrie 2007 in revista American Journal of Clinical Nutrition, a conchis ca bebelusii alaptati natural au un IQ cu pana la 5,2 puncte mai mare decat media celor hraniti cu lapte praf.

 

Si mai este ceva. Se intampla asta din cauza ca alaptatul la san este asociat unei dezvoltari mai bune a creierului? Sau pentru ca mamele care aleg alaptarea sunt mai educate? Sau poate pentru ca alaptatul la san este asociat cu venituri familiale mai ridicate care, la randul lor, sunt asociate unor IQ-uri mai mari?

 

In cele din urma, asocierea intre alaptare naturala si IQ este bine stabilita. Dar multi cercetatori au presupus acest lucru datorita faptului ca femeile cu un nivel mai inalt de educatie, mai bogate sunt mai predispuse sa alapteze. Copiii lor obtin punctaje mai mari la teste mentale, dar asta poate pentru ca au avantaje de clasa si educationale, si nu pentru ca sunt alaptati la san.

 

O alta teorie des intalnita oferita de mamele care alapteaza si sustinuta de oamenii de stiinta este aceea ca alaptatul la san este asociat unei legaturi afective mai puternice si aceasta creste IQ-ul. Stim ca este adevarat.

 

Dar ultimele cercetari arata ca, desi legatura afectiva, educatia si venitul cresc IQ-ul, laptele de mama in sine are un efect semnificativ.

 

Nutritionistul James Anderson, citata de ahaparenting.com, cea care a coordonat studiul mai sus amintit, spune ca echipa sa a separat alti factori, privind cresterea IQ-ului, si anume beneficiile nutritionale ale alaptarii copiilor cu lapte de mama. Astfel, legatura afectiva si decisia de a alapta la san duc la 40% din cresterea nivelului de inteligenta, dar 60% sunt legate de valoarea nutritionala efectiva a laptelui de san.

 

Creierul bebelusilor se dezvolta foarte rapid in primul an dupa nastere, acum avand loc structurarea bazelor neuronale ale inteligentei viitoare, a autocontrolului starilor de dispozitie si al celor emotionale. Aceasta dezvoltare a creierului depinde de mancarea pe care o primesc bebelusii care este, evident, singura lor susra de nutrienti. Avand in vedere ca stramosii nostri supravietuiau numai cu lapte de mama primii doi ani de viata, dezvoltarea creierului este adaptata si depinde de nutrientii din laptele de mama.

 

De fapt, multi experti sunt de parere ca laptele praf este un experiment care ar putea avea consecinte neprevazute, mai ales ca stiinta abia acum incepe sa descifreze ce se afla in laptele de mama. Chiar daca se stie de multa vreme de unele componente din laptele de san, cum ar fi acizii grasi, ele nu au fost inca incorporate in formulele de lapre praf. Ce se intampla cu toate componentele neidentificate inca? Se pare ca stiinta mai are mult de lucru pana sa o prinda din urma pe Mama Natura!

05.11.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro