072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Vreau sa-l ajut sa-i fie mai bine la scoala

Gata: se duce la scoala in fiecare dimineata, ca un copil mare. Dar, in locul exuberantei pe care o asteptai, vezi ca multe zile – in special cele de luni – incep fie cu lacrimi, fie cu dureri de burtica. Nu te ingrijora, nu este neobisnuit ca cei mici sa aiba nevoie de un pci de ajutor pentru a se adapta inceputului de an scolar.

 

Ce poti face te intreb. Citeste mai jos cateva sfaturi:

 

Faciliteaza crearea unei relatii dintre copil si cadrul didactic. Copiii trebuie sa-si transfere obiectul atasamentului spre profesor pentru a fi gata sa invete. Daca simti ca cel mic nu se simte confortabil in relatia cu invatatorul, vorbeste imediat cu aceasta. Explica-i ca vrei sa te sprijine pentru ca noul elev sa se simta mai relaxat. Orice profesor experimentat va intelege si ii va da un pic de atentie speciala. Multe cadre didactice dau acest rol unui copil pentru a se crea o legatura intre cei de aceeasi varsta.

 

Faciliteaza conexiunea cu ceilalti copii. Copiii trebuie sa aiba o legatura emotionala cu cel putin unul dintre ceilalti copii. Intreaba invatatoarea sa afli cu cine sta mai mult al tau. Intreaba-ti copilul pe cine ar vrea sa invite acasa sa se joace. Daca nu stie cum vor raspunde colegii, poti invita tu o mamica cu copilul la o inghetata, dupa ore, sau intreaga familie vineri seara la cina. Nu este nevoie de ceva complicat. Niste paste sunt suficiente si, pana la sfarsitul emsei, copii se vor alerga ca niste prieteni de mult pierduti si acum regasiti. Si, cine stie, poate si voi parintii va veti placea.

 

Da-i copilului ceva care sa-i aminteasca de tine. Pentru multi copii cea mai mare provocare este sa-si ia la revedere de la mama. Creeaza un ritual de despartire, cum ar fi o imbratisare si cuvinte dulci, gen Te iubesc, tu ma iubesti, o zi buna si ne vedem la 5. Ii poti pune o poza laminata a voastra in penar. Sau poate un biletel de dragoste de la tine in buzunarul hainei. Sau o pietricica pe care ati gasit-o amandoi pe plaja, in vacanta.

 

Deoleaza-i temerile. Anxietatea la scoala este provocata si de teama ca ai putea disparea cand el este la ore. Spune-i ca nimanui nu-i place sa se desparta, mai ales celor care se iubesc, dar el se va distra, va fi in siguranta si scoala te poate oricand contacta. Iar dragostea ta este, oricum totul timpul cu el. Stii ca mereu ma intorc este un mod exceptional de a incheia conversatia. Ar putea deveni o mantra pe care copilul sa si-o repete cand are griji.

 

Asigura-te ca ajungi mereu cu cateva minute mai devreme sa-l iei de la scoala.  Daca nu te vede imediat, anxietatile ii vor creste.

 

Pune-l devreme la culcare si planifica dimineti calme. Daca trebuie sa-l terzesti dimineata, nu s-a odihnit suficient. Copiii care nu au dormit suficient nu au resurse interne sa  faca fata despartirilor. Si culca-te si tu devreme, pentru a avea putere sa-i ajuti pe toti sa inceapa calm o noua zi.

 

09.10.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro