072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

De ce introvertitilor le este greu sa fie parinti

Nu ma intelegeti gresit: nu sunt antisociala si nu sunt neaparat stangace in interactiunile sociale. Imi place sa fiu in preajma oamenilor si cred ca port conversatii decente. Acestea fiind spuse, exista cateva lucruri pe care am ajuns sa le accept in ceea ce ma priveste.

 

Iata trei realitati care ma caracterizeaza:

 

1.    Imi place sa fiu in mijlocul oamenilor si al actiunii. O data pe zi.

 

A fi in jurul oamenilor care nu fac parte din familia mea este un eveniment pentru mine. Imi place sa stau cu prietenii, dar in doze mici. Imi place sa merg la petreceri, la cina cu amicii, dar, in general, o activitate pe zi este mai mult decat suficienta pentru mine. OK, sa fiu sincera, m-as multumi cu O (una singura adica) activitate pe saptamana.

 

2.    In general vorbind, sunt mai fericita cand sunt singura.

 

Ma face asta sa fiu antisociala? Nu stiu. Evident, nu pot sta tot timpul singura. Stiu ca mi-ar fi dor de oameni dupa o perioada de lipsa de contact social (asa-i, nu?!). nu-mi amintesc sa ma fi simtit vreodata singura in viata de adult sau de copil, dealtfel. Am destule la care sa ma gandesc si de facut.

 

3.    Sunt mai productiva cand sunt singura.

 

Exista un motiv pentru care lucrez de acasa. Cand lucram la birou, imi iubeam colegii. Imi placea sa vorbesc vrute si nevrute si mi s-a parut interesant sa am oameni cu care sa-mi impartasesc ideile. Dar, in trei ore acasa, fac mai mutl decat in opt ore la birou.

 

Si ce legatura au toate astea cu parenting-ul? Aveti rabdare...

 

Cand am devenit parinte, n-aveam habar in ce ma bag. A venit micuta mea: frumoasa, dulce, extrovertita. Fata mea care uraste sa doarma pentru ca se desparte de oameni. Care nue ste fericita decat atunci cand este inconjurata de oameni, zgomot si activitate. 10 ani mai tarziu? Inca se bucura de activitate intensa. Ar putea sta cu prietenii ei 24 de ore din 24. Inca ii este greu sa adoarma, caci asta inseamna sa nu mai faca cate ceva,

 

La doi ani dupa ea s-a nascut si Tudor. A inceput urland si nu s-a oprit luni intregi. Si, ce este mai interesant, este ca si el se bucura de lume, de zgomot, de activitate.

 

Iar eu, dupa cum va imaginati, nu sunt deloc incantata de a fi in lume in fiecare zi, cat e ziua de lunga.

 

Toate mamele ar trebui sa stie cateva lucruri inainte sa aiba copii:

 

Sunt cu tine TOT TIMPUL.

 

Daca ai norocul de un copil care doarme noaptea, te mai poti relaxa. Daca nu... 20 de minute de somnic ici si colo NU sunt, in caz ca te intrebi, timp suficient pentru un introvertit de a-si reincarca bateriile.

 

Cand te duci la somn, nu exista nicio garantie ca nu ti se vor alatura. Cand mergi la baie, te vor urma. Cand ai nevoie de 15 minute de liniste completa, neintrerupte, pentru a gandi, asta nu se va intampla.

 

Esti pe ON. Tot timpul. Ai omuleti care au mereu nevoie de mancare, distractie si poate, cel mai important, de sprijin emotional.

 

Ca introvertita, a fi singura ma energizeaza. Cand sunt singura, ma pot gandi la copiii mei, le duc dorul si pot planifica ce sa fac in continuare. Dar, cand sunt cu mine mereu, nu e vreme de gandit la ei, de dus dorul sau de planificat.

 

Le spun oamenilor ca am inceput sa iubesc parenting-ul abia cand copiii au mers la gradinita. Suna oribil, dar temperamentul meu joaca un rol important in asta. Imi iubesc copiii inca de la nastere, dar numai cand am avut timp sa le duc dorul si sa ma gandesc la ei am inceput sa iubesc si parenting-ul.

 

Nu mai stau toata ziua cu ei, dar cele cinci ore impreuna sunt mai pline de miez, mai speciale si, cu siguranta, mai distractive.

 

Nu cred ca sunt un parinte rau, ci doar unul realist care intelege si accepta limitarile propriului temperament.

 

Sursa foto: etsy.com

19.09.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi