072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ce faci cand te enervezi pe copil?

Toti parintii se enerveaza pe copiii lor. Si nu ii ajuta deloc faptul ca exista intotdeauna presiuni nenumarate din partea vietii: intalniri la care am intarziat, lucruri de care am uitat pana-n ultimul moment, probleme de sanatate sau financiare... Lista este fara sfarsit. In mijlocul haosului intra copilul care si-a pierdut adidasul, isi aminteste brusc ca vrea sa i se citeasca alta poveste, isi tachineaza fratele sau,, pur si simplu, are chef de cearta. Si atunci izbucnim. 

In momentele cand suntem calme, daca suntem sincere pana la capat, stim ca am administra fiecare eveniment de parenting mai bine daca am fi linistite. In furtuna nervilor, ne simtim indreptatite sa ne exprimam furia. Cum poate copilul asta sa fie atat de iresponsabil, de lipsit de respect, de nerecunoscator?!

Indiferent cat de grav ni se pare comportamentul copilului, nu acesta ne provoaca raspunsul de furie. Vedem cum se poarta copilul (Iar a lovit-o!) si tragem concluzia (O sa fie un psihopat!) cee ce declanseaza alte concluzii (Am esuat ca mama). Aceasta cascada de ganduri atrage o serie de emotii, in acest caz de frica, dezamagire, vina. Nu putem suporta ce simtim. Si, cum cea mai buna aparare este un atac supriza, ne aruncam asupra copilului. Intregul proces dureaza doar doua secunde.

Copilul apasa pe butoane, dar nu el cauzeaza raspunsul. Orice te face sa rabufnesti este ceva profund, cu radacini in propria ta copilarie. Cu totii intram in relatia de parinte raniti in vreun fel, caci juliturile sufletesti din primii ani de viata ies la suprafata. Trebuie sa ne asteptam ca cei mici sa se poarte in asa fel incat sa ne faca sa ne urcam pe pereti. Este insa responsabilitatea noastra ca adulti sa nu ajungem acolo.

Din moment ce furia are loc in interiorul nostru si, la aceeasi situatie, oamenii reactioneaza diferit, inseamna ca nu ceea ce se intampla ma enerveaza, ci eu singura imi creez starea negativa. Rezulta ca esti responsabila de furia ta si nimeni nu te poate enerva. Tu detii controlul emotiilor, gandurilor si comportamentelor tale. Nu poti controla lumea si pe ceilalti, dar te poti controla pe tine insati. Tu te enervezi, tu iti creezi depresia, tu alegi sa te simti vinovata.

Solutii practice

1. Identifica situatiile in care te enervezi

2. Identifica gandurile irationale pe care ti le spui

3. Scrie pe un cartonas/hartie/telefon gandurile rationale pentru situatia respectiva

4. REPETA zilnic pana creierul tau preia noul program si accepta sa ruleze informatiile conform noi configuratii.

 

10.09.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro