072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Remediul pentru smiorcait

Ar trebui sa primeasca ceea ce vor daca se smiorcaie? NU. Ar trebui sa invete ca vor primi ceea ce vor daca ofera argumente si daca se adopta atitudini placute care vin in intampinarea nevoilor lor, dar si ale noastre? DA, daca ne dorim sa se descurce cumva in viata. Dar cum ii ajutam sa faca aceasta tranzitie?

 

Smiorcaitul este un obicei intalnit la toti copiii mici. Parintii sunt, de obicei, sfatuiti sa le spuna copiilor sa vorbeasca normal, caci ei nu inteles plangaciosii. Dar smiorcaitul este simptomul unei probleme mai profunde. Asa ca, daca vrei sa-l elimini, trebuie sa te ocupi de ce se afla in spatele lui. Daca smiorcaitul copilului te scoate din minti, iata cateva secrete pe care le poti folosi:

 

 1.    Se smiorcaie pentru ca nu are resursele inetrne necesare sa faca fata la ceea ce i se cere:

 

Cand oamenii se simt coplesiti, incep sa se tanguiasca. Daca mai sunt si in etapa 2-3 ani, se mai arunca si la pamant. Vezi daca ii este foame, somn, daca s-a jucat afara, daca a petrecut suficient timp cu tine, daca sa- relaxat suficient. In lipsa satisfacerii acestor conditii, te poti astepta sa urle cand il iei la supermaket sa luati legume. Se va smiorcai daca il iei dupa tine cand ii este foame sau somn. De ce sa creeze o situatie negativa care va streseaza pe amandoi si care contribuie la obiceiul smiorcaitului?

 

2.    Se smiorcaie pentru ca are nevoie de mai multa atentie:

 

Previno. Asigura-te ca ii acorzi suficienta atentie pozitiva, neprovocata. Acorda-i atentie inainte sa o ceara. Daca a trebuit sa-ti intrebi vreodata partenerul ‘Ma iubesti?’, stii ca atentia acordata dupa ce o ceri nu te poate satisface deplin. Secretul este sa ai initiativa si sa-i oferi copilului sprijin. Este deosebit de important sa te conectezi atunci cand arata primul semn ca ar avea nevoie de sprijin emotional, inainte ca situatia sa se degradeze. (Nu, nu recompensezi comportamentul ‘negativ’ acordandu-i atentie cand se smiorcaie. Daca s-ar smiorcai de foame, vei continua sa crezi ca o recompensezi oferindu-i hrana? Este datoria ta sa-i satisfaci nevoile, pentru ca ei sa aiba resursele interne necesare vietuirii. Conexiunea este o nevoie umana elementara si copiii nu pot functiona bine fara ea.)

 

3.    Se smiorcaie pentru ca nu ii place ce se intampla, dar nu are forta de a schimba lucrurile:

 

Cand copiii se smiorcaie, se simt fara utere. Daca ii certam sau refuzam sa ii ascultam, accentuam sentimentul de neputinta. Daca cedam sa se opreasca din smiorcait, recompensam acea neputinta. Dar, daca ii invitam pe un ton relaxat sa-si schimbe vocea, le crestem sentiemntul de incredere si competenta. Si gasim o cale de a ne conecta.

 

Nu uita ca nu trebuie sa manipulezi, ci sa te conectezi. Da-i de stire ca auzi ce vrea si ca ii intelegi punctul de vedere: ‘Vrei sa mergi pe terenul de joaca si imi tot repeti asta, iar eu te tot opresc la magazinele din drum. Esti dezamagit, asa-i?’ Uneori, doar simpul fapt ca stii ca esti auzit te opreste din vaicarit.

 

Apoi, daca plange in continuare, poti spune jucaus ‘Nu prea pare vocea ta. Poti vorbi ceva mai tare?’

 

Ofera-i si instrumente alternative pentru a-l invata cum sa ceara ceva si cum sa negocieze cu tine. Din moment ce smiorcaitul este adesea o functie a neputintei, daca iti ajuti copilul sa simta ca poate obtine ceea ce vrea prin masuri rezonabile, ii conferi o abilitate de viata.

 

Daca nu ai timp azi pentru locul de joaca, nu va duceti acolo. Fii empatica fata de dorinta respectiva, dar, daca obiectia ta se refera la smiorcait, urmareste sa vezi adca se aduna si poate cere ceea ce vrea intr-un mod rezonabil. 

19.08.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi