072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Ce trebuie sa stii despre masajul bebelusului

Este important de stiut ca masajul bebelusului poate sa inceapa imediat ce ai ajuns acasa cu el din maternitate. Este foarte posibil sa planga la inceput, dar nu abandona. Masajul trebuie sa dureze 10-15 minute la inceput, ajungand treptat pana la 30 de minute. Pielea copilului nu a cunoscut atingerea unei maini in viata intrauterina si este posibil ca aceasta “noutate” sa-l sperie.

 

Trebuie construit un cadru ambiental placut, o camera luminoasa, o temperatura de 27-28 grade C (copilul va fi dezbracat complet) si este de preferat sa pui in fundal o muzica relaxanta. Cei mai multi specialisti recomanda Mozart. Vei vedea ca o muzica relaxanta iti creeaza o stare de calm si pace, stare pe care o vei putea transmite si bebelusului. Bebelusul este ca un receptor al starilor tale afective. Un parinte stresat si panicat va avea un bebelus la fel. Corpul bebelusului este ca o masinarie pe care el usor usor invata sa o foloseasca. Prin masaj il ajuti sa-si cunoasca mai usor corpul.

 

Masajul este bine sa-l faci in fiecare zi si sa gasesti momentul cel mai propice. Copilul nu trebuie sa fie nici flamand, pentru ca va plange, si nici cu burtica plina, pentru ca va varsa. In timpul masajului uita-te in ochii copilului si vorbeste-i cu un ton bland. Vei constata cum iti va lasa impresia ca intelege tot ce-i spui.

 

Masajul il incepi cu piciorusele, cu miscari blande de jos in sus (dinspre degete spre coapse) apoi apesi cu degetul mare pe bolta plantara (acolo unde se va forma ulterior scobitura piciorului). Framanta usor musculatura cuprinzand-o intre degete (ca pe o coca) apoi ciupeste usor piciorusele de jos in sus.

 

Trecem apoi la manute. Este posibil sa nu accepte, dar netezeste tesuturile dinspre degete spre umar ca o mangaiere mai apasata si, daca nu plange, poti continua prin a framanta muschii bratelor.

 

Burtica este foarte importanta. Masajul burticii ajuta la eliminarea gazelor si este foarte eficient in constipatia bebelusului. Sensul de masat este cel al acelor de ceasornic, dinspre stanga ta spre dreapta. Eliminand gazele, ii vei ameliora durerile abdominale.

 

Pune apoi bebelusul pe burtica (chiar daca este foarte mic), cu capul intors fie pe partea dreapta, fie pe cea stanga, pentru a putea respira. Maseaza usor muschii paravertebrali (situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale) facand miscari circulare concentrice cu degetele. Mergi apoi cu miscarile de masaj pe fiecare coasta in parte (o sa le simti lateral in dreapta si in stanga), pornind de la coloana vertebrala. Apoi bate usor toracele bebelusului in jumatatea superioara a trunchiului de jos in sus. Este posibil sa mai elimine gaze si, uneori, si un pic de lapte.

 

Fa masaj bebelusului si dezvoltati-va impreuna. Bebelusul va invata sa se adapteze mai usor vietii “din afara burticii”, iar tu veti constientiza ca sub palme ai un miracol palpabil.

 

Monica Ivan, Kineto Cabinet

www.kinetocabinet.ro

12.01.2013, Expert: Monica Ivan, Kinetoterapeut copii si adulti, Kineto Cabinet