072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Copilul tau prescolar si televizorul

Daca vrei ca cel mic sa petreaca multe ore distrandu-se de unul singur (ceea ce iti confera tie multe pauze, adica timp, putand sa-i faci gelosi pe toti prietenii cu copii); daca vrei ca cel mic sa aiba cea mai buna sansa sa-si atinga potentialul educational, sa poata sa asculte sis a retina ceea ce invata si sa stea mai putin la teme, caci le va face mai repede; atunci nu mai aprinde televizorul pentru copiii de 2,3 ani. Este mult mai usor decat iti inchipui. Odata insa ce incepi sa folosesti televizorul, este mai greu.

Cate ore ar trebui sa stea copiii la televizor? Esti gata? DELOC.

Desigur, ecranele sunt un babysitter teribil. Daca ai inca un bebe in familie sau incerci sa aloci timp fiecarui copil in parte, sa faci drumul cu masina mai simplu sau sa eviti o cina turbulenta la restaurant, pun pariu ca apelezi la un dispozitiv. Numai ca, daca folosesti in mod repetat televizorul, modifici structura neuronala a copilului, iar acesta va fi mai putin capabil, in timp, sa se distreze singur.

Mai bine gasesti o bona adevarata sau un atelier pentru cateva ore pe zi. Este un pret mult prea mare sa afectezi creierul copilului doar pentru a-l tine ocupat.

Care este problema?

  • Televizorul schimba dezvoltarea creierului
  • Televizorul saboteaza modul de invatare si ii impiedica pe copii sa devina elevi buni
  • Copii prescolari au alte lucrui mai importante de facut: sa alerge, sa socializeze, sa deseneze. Aceste activitati sunt esentiale pentru urmatoarele etape ale invatarii
  • Televizorul da dependenta si va da tonul restului vietii.

Daca protestezi si zici ca aceasta este o pozitie extrema, priveste lucrurile altfel: ti-ai lasa copilul sa se implice intr-o activitate care ii va schimba modul de dezvoltare a creierului sau ii va face rau la nivel fizic?

Televizorul si jocurile video stimuleaza creierul copilului sa se dezvolte diferit si multe dintre aceste schimbari reduc puterea de concentrare, reduc controlul impulsurilor si accentueaza agresiune. Exista din ce in ce mai multe cercetari care arata ca micutii care se uita la televizor sunt mai predispusi sa aiba simptome de ADD si ADHD.

Creierul copiilor a fost proiectat sa se dezvolte optim prin interactiune cu lumea fizica si prin exersarea imaginatiei (ascultand povesti, de exemplu), in loc sa fie hranit cu imagini pasivi care elimina nevoia folosirii imaginatiei.

Nu te lasa sedusa nici de calculator. Stiu povestea: il invata sa citeasca! Iar calculatoarele sunt cu siguranta mai bune decat televizorul, pentru ca sunt interactive. Dar majoritatea expertilor recomanda intarzierea introducerii calculatorului sau limitarea timpului petrecut cu el in brate, pentru ca jocurile video sunt si ele create pentru a da dependenta.

Indiferent cat de atent monitorizezi timpul in fata ecranului, permiti instaurarea unei dependente. Pana cand copilul ajunge in jurul varstei de opt ani (sau chiar mai devreme), nu vei mai sti la ce se uita, pentru ca schimba canalul cand iesi din camera...

 

Sursa foto: utordoctorofwny.wordpress.com

29.07.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro