072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Foloseste-ti hormonii sa devii o mama mai buna si un om mai fericit!

De ce par unele mame ca se descurca mai bine ca altele? Se pare ca unele femei au mai multi hormoni “ai dragostei” decat altele. 

Oxitocina este unul dintre hormonii maternali cheie si nu numai ca le face pe mame mai materne, ci mai iubitoare in general. Oamenii de stiinta stiu de decenii bune ca animalele cu mai putina oxitocina isi ling si isi ingrijesc mai putin puii, dar nu s-au facut studii similare si in cazul oamenilor. Pana acum.

Ultimele rezultate sunt fascinante. Cercetatorii au descoperit ca nivelurile de oxitocina ale femeilor din primul trimestru de sarcina pot prezice comportamentul lor de conectare cu bebelusul, in prima luna dupa nastere. Mai mult, mamele cu niveluri mai mari de oxitocina de-a lungul sarcinii si in prima luna dupa nastere au raportat comportamente care creeaza o relatie stransa, cum ar fi cantatul unui cantec special pentru bebe, imbaierea sau hranirea intr-un fel deosebit sau, pur si simplu, mai multe ganduri indreptate spre bebe. Mai simplu spus, cu cat ai mai multa oxitocina, cu atat esti mai iubitoare si mai atenta cu bebe. 

Daca nu ai niveluri mari de oxitocina in primul trimestru, esti deci predestinata sa fii o mama lipsita de devotament, cu niste copii fara noroc? Sau exista moduri prin care poti sa cresti aceste niveluri??Vestea proasta este ca nu putem lua pastile cu oxitocina pentru a mari nivelul acestui hormon in sange, pentru ca oxitocina nu trece bariera sange/creier decat in forma sprayurilor nazale (iar utilizarea indelungata a lor duce la vatamari ale creierului.??

Vestea buna este insa ca productia de oxitocina a creierului este usor influentabila.  Ne putem creste nivelurile zilnic si singure. Exista unele activitati care produc mai multa oxitocina: meditatia, conexiunea profunda cu o alta fiinta umana, yoga, sport, masaj, iubirea fata de un animal, o activitate de grup care-ti place, sexul, cantatul, dansul, gradinaritul, activitati de voluntariat, dragostea fata de bebe….  Probabil ca ai putea adauga si tu cateva exemple.

Locul intai pe lista il ocupa conexiunea cu ceilalti, de la partener la prieteni. Mai simplu, producem oxitocina cand ne simti iubiti/ cand iubim.?

Iar proaspetele mamici care se intreaba in legatura cu nivelurile lor de oxitocina: cel mai bun mod este sa-si alapteze copilul. Nu numai ca se mareste nivelul hormonului in sange, ci corpul creeaza mai multi receptori, crescand sentimentele de dragoste si abilitatea de a se simti iubita.?Cu cat producem mai multa oxitocina, cu atat sistemul nervos produce mai multi receptori de oxitocina! Ceea ce inseamna ca va exista si mai multa dragoste in noi si in jurul nostru. Este o spirala ascendenta. Dragostea pe care o primesti este egala cu dragostea pe care o dai.?

 

Sursa articol: ahaparenting.com

Sursa foto: moonshineandwool.tumblr.com

23.07.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro