072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

De ce trebuie sa repet totul de 5 ori?

Scenariu tipic: il rogi de cinci ori sa mearga sa faca dus. Dupa ce ti se raspunde cu indiferenta, il iei pe sus si-l bagi in cada. Dupa alte cinci minute, copilul iese nespalat din cada, se pune pe canapea si se apuca de un joc pe telefon...

 

Situatia pare extrema, dar multi parinti dau de ea in viata de zi cu zi. De ce nu asculta oare copiii de prima data cand le zicem ceva?! Sa stii ca exista nu unul, ci mai multe raspunsuri la aceasta intrebare.

 

1. Copilul nu are aceleasi prioritati ca ale tale.

Niciun copil nu va intelege de ce dusul pare a fi o activitate esentiala pentru tine. Si fiecare copil are tot timpul altceva de facut care pare mai important pentru el. Poate tie nu ti se pare ca joaca este o munca, dar asa invata micii oameni. Si este un lucru bun, caci vrei un copil cu o minte a sa proprie, decat sa astepte tot timpul de la tine sa-l distrezi.

 

Solutie: Conecteaza-te cu copilul, vezi ce face, recunoaste-i prioritatile. Imi place sina ta. Imi arati si mie cum functioneaza trenul? Apoi, da-i un avertisment ca ii vei strica planurile, prioritizandu-le pe ale tale: Dragule, e ora baitei. Vrei sa intri in cada acum sau in cinci minute?

 

2. Ai instruit copilul sa nu-ti acorde atentie decat daca tipi la el.

Copilul tau nu este o marioneta prostuta. Stie ca poate sa mai traga de timp, asa ca te ignora. Nu este rau, ci om. Daca te ignora vreme de cinci rugaminti, inseamna ca l-ai instruit sa nu te ia in serios decat daca tipi.

 

Solutie: Nu da instructiuni din alta camera. Du-te mai aproape de el, atinge-l. conecteaza-te cu el, comentand asupra ceea ce are de facut. Apoi spune Imi pare rau, dragule, trebuie sa-ti spun ceva si asteapta pana te priveste in ochi. Daca se holbeaza in vreun ecran, avertizeaza-l ca-i vei opri televizorul/tableta/telefonul. Nu-i da directive decat atunci cand te priveste in ochi, pentru a sti ca esti serioasa. Da-i doar un avertisment, apoi respecta limitele asupra carora ati cazut amandoi de acord.

 

3. Cortexul lui frontal este inca in dezvoltare.

Ceea ce inseamna ca abilitatea lui de a face mutarea de la ceea ce vrea la ceea ce vrei tu este limitata. De fiecare data cand stabilesti o limita care impune ca cel mic sa renunte la ceva ce isi doreste el in favoarea dorintei tale, el trebuie sa faca o alegere. Cand decide ca relatia cu tine este mai importanta decat nevoia lui de moment, te va asculta. De fiecare data cand face asta, isi dezvolta abilitatea de autocontrol. Asa isi dezvolta copiii autodisciplina. Numai ca treaba merge doar daca cel mic face asta voluntar. Daca tragi de el, iar el tipa si da din picioare, va opune rezistenta, nu va face alegeri. Nu-si creeaza trasee neuronale de autodisciplinare.

 

Solutie: Stabileste limite cu empatie, pentru ca sa isi DOREASCA sa coopereze.

 

4. Nu se simte auzit.

Nu poti face un copil sa se supuna, decat daca esti dispusa sa-i infrangi spiritul sau sa-l ranesti fizic. Trebuie sa vrea sa coopereze. Din fericire, copiii au incredere in noi si ne asculta in mare parte a timpului, atata vreme cat se simt auziti.

 

Solutie: Asculta-i punctul de vedere. Uneori, auzindu-i perspectiva, te poti convinge sa faci unele compromisuri sau sa-ti schimbi atitudinea. Explica argumentele tale, pentru ca cel mic sa stie ca exista un castig de ambele parti. 

 

Sursa foto: http://fasab.wordpress.com

15.07.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi