072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

7 secrete pe care fiecare parinte trebuie sa le stie despre NU

Sa presupunem ca nu esti unul dintre acei parinti care numara pana la 3 si ai caror copii sar ca dresati. Ti se pare un pic dur. Dar, cand le spui ca e timpul sa-si adune jucariile, te ignora daca nu tipi. Care este deci secretul pentru a-i face sa te asculte, sa inteleaga de NU, fara a folosi pedeapsa? ?

Iata o intrebare de un milion de dolari. Dar este posibil sa-i facem pe copii sa colaboreze, fara a recurge la tipete, amenintari sau duritate. Secretele?

1. Copiii ne asculta pentru ceea ce suntem pentru ei. Influenta noastra depinde de conexiunea lor cu noi. Daca nu asculta, incepe sa te conectezi. Intareste-ti relatia, accentuand urmatoarele:

  • Foloseste fiecare ocazie oferita pentru a empatiza, mai ales cand stabilesti limite. "Pare ca te distrezi... Iti place sa mergi cu masinuta prin casa... Mi-e teama ca, atunci cand o arunci, sa nu strici peretele, asa ca haide sa vedem unde poti face accidente".
  • Acorda zilnic 10-15 minute sa stai doar cu copiii.
  • Fa-ti copilul sa rada in fiecare zi.
  • Fii blanda cu lacrimile lui, accepta-le, chiar daca apar dupa ce la-i pedepsit.

La o spatamana dupa ce te vei concentra pe conectare, vei vedea ca cel mic va fi mai atent atunci cand ii ceri sa colaboreze.

2. Copiii ne accepta indicatiile cand sunt parte a unei rutine,pentru ca asa stau lucrurile. "Adunam mereu jucariile inainte de cina. Asta este regula". Poate ca nu iubesc regulile, dar, daca insisti asupra lor cu mana de fier in manusa de catifea, ele vor deveni obiceiuri, asa cum este spalatul pe maini dupa ce folosim toaleta sau terminarea temelor inainte de joaca.

3. Copiii accepta cererile atunci cand isi dau seama, din experienta, ca limita este ferma. Daca stiu ca pot sa ajusteze mereu limitele, te vor provoca de fiecare data. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa le asculti argumentele si sa faci si tu ajustari. (Caci vrei sa se descurce la a gasi solutii cu castig de ambele parti). Dar, odata ce te-ai hotarat, fii ferma.

4. Copiii accepta limitele pe care le impunem noi atunci cand si noi le acceptam dorintele, mania, supararea sau dezamagirea in privinta limitelor. Nu trebuie sa le placa ce le impunem. Trebuie doar sa urmeze indicatiile. Numai ca, odata ce-si manifesta dorinta sau nefericirea, pot accepta mai usor limitele si pot apoi trece mai departe. "Ai vrea sa te joci 10 ore, asa-i? ai putea sa te joci toata noaptea. Este greu sa te opresti din jucat si sa faci curatenie. Vrei sa faci ca leul tot timpul cat strangem jucariile? Sa facem un concurs, sa vedem cine rage mai tare".

5. Copiii ne respecta cererile cand simt ca nu sunt fortati. Evita sa initiezi o demonstratie de forta. Gaseste o modalitate sa le oferi posibilitatea de a alege. "E timpul sa facem ordine. Vrei sa facem intrecere de masini pe covor sau prin aer?"

6. Copiii ne respecta cererile atunci cand acestea sunt distractive. Poti transforma aproape orice intr-un joc si niciun copil nu rezista in fata invitatiei de a se juca. Camioanele pot face o intrecere pana la cutia cu jucarii. Faceti o intrecere sa vedeti cine strange cel mai repede. Foloseste voci haioase. Spune o poveste despre un baiatel caruia nu-i placea sa faca ordine. Poti face asta de fiecare data? Nu, daca nu esti cumva superman. Fiecare parinte are zile cand este prea epuizat sa mai foloseasca umorul. Dar, daca poti recurge la trucurile astea cand ai energie, vei vedea diferenta.

7. Copiii accepta NU pentru ca simt ca exista o inima care spune DA.  Copiii vor face cam tot ce cerem, daca avem o inima iubitoare. Gaseste un mod sa spui DA in loc de NU, chiar si cand stabilesti limite. "DA, este timpul sa facem ordine ?i, DA, te voi ajuta ?i, DA, poti sa lasi castelul de cuburi. DA, poti mormai ca ursul suparat si, DA, te poti grabi sa avem timp sid e o poveste in plus. DA, te ador si ma tot intreb cum de sunt asa norocoasa sa-ti fiu parinte? DA!" Copilul va raspunde cu o generozitate de spirit pe masura celei manifestate de tine.

 

10.07.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi