072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Succesul incepe acasa

Cu totii visam ca micutii nostri sa aiba succes in viata si sa-si atinga potentialul maxim. Este tentant sa presupunem ca totul depinde de nivelul lor de inteligenta. Dar cercetarile arata ca, desi este, evident, un avantaj sa fiid estept, nu este cel mai important atu pentru succesul ulterior.

 

Este de fapt mult mai important sa ai ceea ce expertii numesc autocontrol sau control executiv. In mare, asta inseamna perseverenta, abilitatea de a gandi inainte si de a planifica, o doza sanatoasa de curiozitate plus un pic de incredere in sine.

 

Un studiu efectuat in randul a 1.000 de copii de la nastere pana la 30 de ani a aratat ca cei ce demonstrau autocontrol la varsta de trei ani au avut mai mult succes ulterior si au fost mai fericiti. Cei care deveneau usor frustrati, nu puteau sa finalieze o sarcina si nu puteau sa-si astepte randul, erau de trei ori mai predispusi sa ajunga saraci, cu slujbe mai proaste. Erau chiar si mai putin sanatosi.

 

Acest studiu nu este singular. Exista si unul celebru in Statele Unite, defasurat intre 1960 si 1970, numit Marshmallow Test. El a fost aplicat in randul unui grup de copii intre patru si sase ani, vreme de doi ani. Li s-a spus fie sa manance gustarea dulce din fata lor, fie sa astepte 15 minute si sa primeasca doua. Cei care s-au putut abtine, asteptand premiul mai mare (doar o treime au reusit) au avut, ulterior, rezultate mai bune la scoala.

 

Asa ca fiecare parinte va vrea sa stie daca exista ceva ce ii poate invata pe copii acasa, pentru a dezvolta aceste trasaturi de caracter. Vestea buna este ca, desi genele joaca un rol si pe ele nu le putem schimba, parintii isi pot ajuta copiii sa-si dezvolte autocontrolul, abilitatile de planificare si perseverenta chiar de la cele mai mici varste.

 

Este important sa creati un mediu in care autocontrolul este intotdeauna recompensat. Asa ca, daca i-ati promis o jucarie pentru ca sta cuminte la supermarket, asigurati-va ca va tineti de cuvant (si adaugati si o imbratisare la sfarsit). Comportamentul pozitiv se va repeta, cu siguranta.

 

Nu este o idee buna nici sa aruncati cand si cand cate o lauda, incercati sa laudati efortul (‘ai muncit atat de mult sa construiesti turnul ala’) si sa-i dati strategii de a mai incerca, daca ceva nu a functionat conform planului. Asa ii oferiti trucuri pentru a invata din problemele intampinate, a se repune pe picioare si a mai incerca o data.

 

Puteti incuraja capacitatea de atentie alegand un joc diferit in fiecare zi care impune un pic de concentrare pentru a fi finalizat, cum ar fi un puzzle, un mozaic. Nu trebuie sa tina prea mult. In realitate, nu-i putem cere unui copil mic sa se concentreze mai mult de cateva minute si, daca jocul este prea greu, acesta isi va pierde interesul si va deveni frustrat.

12.06.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi