072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cele mai importante abilitati de care au parintii nevoie azi

Stilul traditional de parenting, cel care a fost prevalent in trecutul apropiat, este cel pe care il putem descrie ca fiind unul „inconstient”, constand in aceleasi seturi de comportamente transmise din generatie in generatie. A fost, in mare masura, un stil autoritar, adesea agresiv, pedeapsa fizica fiind norma. Rolul parintelui a fost foarte bine stabilit, copilul trebuind doar sa se supuna.
 
Apoi s-a facut trecerea in partea opusa: abordarea anti-autoritara, pasiva fata de parenting. Fara limite... mananca ce vrei, du-te la somn cand vrei... aceasta extrema a fost una reactiva si in mod egal inconstienta. Vasul si-a pierdut capitanul.
 
Capitanul trebuie, bineinteles, sa fie prezent. Am putea spune ca Prezenta functioneaza prin intermediul capitanului care trebuie sa conduca vasul. Nu exclude stabilirea limitelor, nici acordarea sentimentului de libertate si egalitate copiilor. Acestia nu pot face tot ce vor. Vorbim despre adecvare conform varstei si, cu cat sunt mai mici, cu atat mai multe limite trebuie sa impunem.
 
Pentru a deveni adulti sanatosi, copiii trebuie vazuti si recunoscuti la un nivel mai profund. Cu totii suntem meniti sa fim vazuti, recunoscuti si asta se aplica si in cazul relatiilor adulte. Relationam unul cu celalalt prin intermediul propriei esente. Parintele constient aduce un echilibru intre forma, cerintele practice, mundane ale parentingului si esenta. Daca hranesti esenta copilului, cu ea trebuie sa colaborezi, nu cu celelalte forme asociate (identitate, asteptari, ganduri, concepte).
 
Copiii nu sunt ai nostri spre a-i controla sau manipula. Ce trebuie sa le dam pentru aa-i ajuta sa infloreasca in lume? Suntem meniti sa lehranim esenta – acesta este parentingul consteint.
 
Principala sarcina este sa le hranim mai intai existenta si tot restul, desi important, este secundar. Ceea ce ne da incredere ca adulti si copii este ca stim, ca suntem capabili sa ne simtim in siguranta. In fiecare dintre noi este ceea ce suntem cu adevarat.  
10.06.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.roi