072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Nu te mai compara cu alte mame!

Jocul comparatiilor este unul pe care mamele il cunosc prea bine. Chiar cand incercam sa evitam intrebarile gen ‘Bebelusul tau face asta?’, este aproape imposibil sa nu observam cand, sa zicem, pustiul de 5 saptamani al vreunei amice zambeste si al tau nu. Caci, nu-i asa, nu orice mama isi compara copiii cu altii?!

 

Poti da vina pe instinctul nostru de supravietuire, spun specialistii. Suntem setati sa ne impingem copiii de la spate sa fie competitivi. Fiindca odraslele stramosilor nostri trebuiau sa fie suficient de puternice sa puna mana pe utlima bucata de carne sau sa reuseasca sa fuga de animalele periculoase.

 

‘Este natural sa vrem ca pruncii nostri sa dobandeasca abilitati, asa ca facem comparatii pentru linistea noastra’, spune Kathy Seal, citata de babycenter.com.

 

Fie ea cat de normala, comparatiile sunt reteta sigura a stresului. Asa ajungem sa nu ne mai apreciem copiii pentru ceea ce realizeaza de fapt.

 

Iata doua capcane de care ar trebui sa te feresti:

 

1.    Comparatii privind etapele de dezvoltare.

 

Copiii ajung la momente diferite la etapele importante ale dezvoltarii lor, cum ar fi statul in sezut, mersul de-a busilea si mersul biped. Ca mame, suntem incurajate sa urmarim orice potentiala problema sau intarziere de dezvoltare si sa cerem imediat ajutor. Nu este deci de mirare ca ne gandim mereu la ce este sau nu normal.

 

Specialistii spun ca trebuie sa luam in calcul un interval de timp, caci rapiditatea invatarii mersului de-a busilea nu arata cat de repede va achizitiona si abilitatile ulterioare. Daca bebelusul tau de 18 luni spune doar unul sau doua cuvinte fata de nepotul tau de aceeasi varsta, nu inseamna ca nu te va zapaci in curand la cap cu torente de vorbe.

 

Este tentant sa crezi ca ceea ce face un copil la o varsta frageda ii va controla destinul, dar viata reala nu sustine afirmatia. Nu putem stabili care va fi destinul unui copil pe baza lunii de viata cand a inceput sa mearga.

 

Ne putem ajuta copilul sa invete lucruri, dar nu-l putem forta, daca nue ste pregatit. Cand atribuim dezvoltarea copilului cu abilitatile noastre superioare de parenting, ne sapam singure groapa.

 

2.    Comparatii intre relatii

 

Un bebe pune multa presiune pe o relatie si situatia ta poate fi si mai grea daca ai o prietena cu ‘un sot perfect’.

 

Poate sotul tau nu te lasa niciodata sa dormi mai mult. Iar partenerul prietenei tale insista ca ea sa doarma in week-end-uri, preluand el responsabilitatea de a avea grija de copil, de a spala rufe, de a curata prin casa si de a gati.

 

Nu uita insa ca, daca nu locuiesti cu cuplul respectiv, nu stii intreaga poveste. Poate au si ei problemele lor pe care tu nu le poti identifica.

 

In al doilea rand, apreciaza ceea ce iti ofera si partenerul tau. Poate ca nu aspira si nici nu vine devreme acasa, dar castiga mai mult si iti cunoaste numarul la pantofi. Vezi, tocmai ti-a cumparat o pereche de sandale!

05.06.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro