072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Care este cel mai bun mod de a-ti disciplina copilul?

Ca parinte, una dintre misiunile tale importante este sa-ti inveti copilul sa se comporte. Desi poate lua ceva timp, incearca sa nu fii frustrata cand nu ti se implineste voia. In schimb, invata care sunt metodele eficiente de disciplinare.

Strategii care functioneaza

Cand copilul nu asculta, incearca urmatoarele:

  • Consecinte naturale Aceste sunt clipele in care il lasi pe copil sa vada ce se intampla daca nu face ceea ce trebuie (atata vreme cat nu este pus in niciun pericol). De exemplu, daca isi lasa intentionat prajiturile sa-i cada din mana, nu va mai avea ce sa manance. Daca isi arunca si isi strica jucariile, nu se va mai putea juca cu ele. Va invata, prin urmare, sa fie mai atent la prajituri si jucarii. ?cand folosesti aceasta metoda, nu ceda si nu interveni sa-ti salvezi copilul (dandu-i mai multe jucarii, de exemplu). Copilul invata cel mai bine cand invata independent.
  • Consecinte logice Exista clipe cand va trebui sa pui piciorul in prag pentru a crea o consecinta. De exemplu, spune-i ca, daca nu isi aduna jucariile, o sa i le strangi si o sa le pui deoparte tot restul zilei. Cand folosesti aceasta metoda, este important sa-ti tii promisiunea. Fii pregatita sa faci imediat ceea ce spui. Nu trebuie sa tipi sau sa urlii. Fii ferma si reactioneaza calm.
  • Retinerea privilegiilor este metoda prin care ii spui copilului ca, daca nu coopereaza, va trebui sa renunte la ceva ce ii face placere. Iata cateva lucruri pe care sa le ai minte cand folosesti aceasta tehnica:

?                      Nu lua niciodata ceva de care copilul tau are cu adevarat nevoie, cum ar fi o masa.

?                      Alege ceva ce copilul tau pretuieste si care are legatura cu comportamentul negativ.

?                      Cand este vorba de copii mai mici de 6 sau 7 ani, retinerea privilegiilor fuctioneaza cel mai bine daca este plicata corect. De exemplu, copilul se poarta necorespunzator dimineata, nu-i spune ca nu are voie sa se uite la televizor sera. Este prea mult timp intre evenimente si, probabil, nu va face conexiunea intre comportament si consecinte.

?                      Asigura-te ca-ti poti tine promisiunea.

  • Time-Out Aceasta este o tehnica ce functioneaza bine cand este incalcata o anumita regula. Functioneaza cel mai bine pentru copiii intre 2 si 5 ani, dar poate fi aplicata de-a lungul intregii copilarii. Urmeaza acesti pasi pentru a face ca time-out-ul sa functioneze.

?                     Stabileste regulile dinainte Decide care sunt cele 2 sau 3 comportamente care vor cauza implementarea time-out-ului si explica-i copilului acest lucru. S-ar putea sa trebuiasca sa repeti asta de multe ori.

?                     Alege un loc pentru Time-Out Aceste trebuie sa fie unul ‘plictisitor’, departe de distractii, cum ar fi un scaun. Nu uita, scopul principal este de a separa copilul de orice si a-i permite sa se ‘racoreasca’. (Nu uita ca baia poate fi periculoasa, iar dormitorul se poate transforma in loc de joaca.)

?                     Incepe Time-Out-ul Da-i copilului un fel de avertizare (cu exceptia cazului in care este vorba de agresiune). Daca se mai intampla o data, trimite-l imediat la locul de time-out. Spune-i ce a facut gresit si alunga orice emotie posibila. Daca nu merge singur acolo, ia-l in brate si du-l. fi fermea, desi gentila. Fara contact vizual, spune-i apoi "Te tin aici pentru ca ai un time-out." Fara discutii suplimentare. Nu raspunde la rugaminti, promisiuni, intrebari, scuze sau limbaj urat. Vor trece cateva time-out-uri pana va intelege ca trebuie sa coopereze si va opta sa stea linistit in loc sa fie fortat sa nu se miste.

?                     Stabileste o limita temporala Odata ce copilul poate sta linistit, pune-i un cronometru sau un ceas aproape pentru a sti cand s-a scurs timpul. Regula este sa aplici 1 minut la fiecare an de viata (un copil de 4 ani va avea un time-out de 4 minute). Dar chiar si 15 secunde conteaza.

11.05.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro