072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cum comunici cu copilul

Succesul ca parinte, ca profesor sau in orice alt rol care presupune interactiunea cu copiii depinde foarte mult de abilitatea de a sti sa comunici bine. Comunicarea este mai mult decat o simpla impartasire de informatii. Cand parintii si copiii comunica, se inteleg unii pe ceilalti si afla care sunt gandurile si sentimentele reciproce. Astfel, desi multi oameni tind sa creada ca a comunica inseamna numai a vorbi, cea mai importanta si poate cea mai grea parte a ei este ascultatul.

Comunicarea initiala intre parinti si copii apare inca de la nastere. Zambetul bebelusului, vazut de mama sau tata, este o invitatie la a vorbi si a zambi inapoi. In aceasta etapa, parintii de succes sunt buni observatori. Curand, schimbul de mesaje intre parinti si copii trece dincolo de comunicarea non-verbala si ajunge la sunete si cuvinte rostite. Copiii si parintii nu numai ca fac schimb de informatii, dar comunicarea lor devine rapid o impartasire de emotii si de sprijin oferit unul altuia. In familiile in care comunica bine, membrii acesteia isi povestesc si isi arata tot felul de experiente si sentimente—partile pozitive si fericite ale vietii, dar si cele triste, negative, plus solutiile lor.

Pentru a fi niste comunicatori eficienti, tu si copilul trebuie sa exersati si sa va dezvoltati aceasta abilitate impreuna. Comunicarea reusita nu numai ca permite discutarea oricarui subiect sau teme, dar foloseste moduri nonverbale, dar si verbale de autoexprimare.

Ca si in cazul altor aspecte ale parentingului, probabil ca tu comunici cu copilul tau cam in aceeasi maniera in care parintii au facut-o cu tine. Cand vine vorba de comunicare, parintii tai ti-au fost modele si, in multe familii, nu vorbim neaparat de modele pozitive.

Ascuta-te pe tine insati. Desi u este ceva de care esti constienta, probabil ca vorbesti ca mama ta. Incearca sa-ti amintesti si sa cantaresti partile pozitive si negative ale modului ei de comunicare si vezi daca surprinzi ecouri in propriul tau stil. Poate este cazul sa te formezi sa rupi ciclul relelor obiceiuri de ascultare deficitare si de critica neconstructiva. Pe masura ce faci asta, nu numai ca vei incepe sa comunici corespunzator cu micutul rau, dar vei deveni si un model de comportament pozitiv, ca acesta sa aiba ce sa imite in  incercarea de a fi un comunicator expert el insusi.

08.05.2014, mamicile de la EsentialpentruBebe.ro