072 000 2323 (072 000 BEBE)
(Luni-Vineri 9-18)
contact@esentialpentrubebe.ro
Articolul zilei

Eruptiile dentare, între mit si realitate

Citeste articolul
Bagajul pentru maternitate Citeste articolul

Cand incep copiii sa manance singuri?

Copilul creste si continua sa vrea sa muste din independenta. Fiecare pas pe care-l face este inspre a deveni o persoana mica functionala, indepartandu-se de statutul de bebelus stationar.

 

Copilul care se poate hrani singur bifeaza aspecte importante ale dezvoltarii sale personale si sociale. Se simte independent si autonom. Mai mult, cand detine controlul hranirii, copilul raspunde mai bine sugestiilor naturale de foame si satietate. Ceea ce le poate fi de mare folos parintilor care devin anxiosi incercand sa inteleaga cand a mancat copilul suficient. In plus, cand un copil dispune de vitaminele si nutrientii esentiali, el isi va continua traictoria de crestere si dezvoltare.

 

Cand copilul incepe sa se hraneasca singur, el incepe sa se foloseasca de abilitatile sale motorii. Poate fi extrem de distractiv sa-l vezi cum manevreaza furculita incercand sa o duca la gura, cum se murdareste pe chipul atat de iubit. Ai rabdare, caci el isi intareste musculatura si coordonarea. Aceste abilitati continua sa se dezvolte pe masura ce creste. Pe termen lung, abilitatile motorii fine il ajuta sa scrie citet, sa bata la calculator, sa intoarca paginile unei carti si sa se spele pe cap si pe dinti.

 

Nu veti ajunge in aceasta etapa decat atunci cand copilul poate sta stabil in fundulet. Intre 8 si 12 luni de viata, copilul va incepe sa-si foloseasca degetul mare si indexul pentru a se hrani. Intre 13 si 15 luni de viata, va incepe sa foloseasca furculita si, pe la 18 luni, va avea o mai mare dexteritate cu tacamurile.

 

Este indicat si preferabil ca cel mic sa stea in scaunul de masa cand toata familia mananca. El va observa si imita gesturile parintilor. Si, in acest fel, creati si obiceiul de a manca impreuna.

 

Apoi trebuie sa stii ca nu este bine sa-l zoresti. Nu stie inca sa mestece, sa inghita, caci sunt deprinderi pe care le va asimila in timp. Rabdare deci.

 

Avantajul enorm al autodiversificarii este ca cel mic descopera diversele gusturi ale alimentelor. Daca acestea sunt date numai sub forma de piureuri, gustul alimentelor nu poate fi diferentiat.

24.04.2014, Mamicile de la EsentialpentruBebe.ro